Z tych 5 składników robię szybkie kruche ciasteczka. Prościej i zdrowiej się nie da
Gdy mam w domu dwa podstawowe produkty, w pół godziny zamieniam je w wyjątkowe ciasteczka. Są pełne białka, błonnika i zdrowego tłuszczu, a cukru mają tylko tyle, by podbić smak migdałów. Za tą recepturę ktoś powinien dostać nagrodę.
Jak zrobić ciasteczka z mielonych migdałów bez mąki?
Bazą wypieku są tarte migdały, czyli obrane ze skórek i grubo zmielone pestki. Choć można też użyć drobnej mąki migdałowej, większe kawałki dają lepszą konsystencję ciasteczek. Do masy nie dodaję mąki pszennej ani też jajek czy masła. Nie są potrzebne, bo całość klei się za sprawą syropu klonowego. To chyba najdroższy składnik receptury, ale za to pełen karmelowych nut. W zastępstwie można użyć na przykład syropu z agawy. Zawiera jednak mniej wody, więc jego ilość trzeba ustalić w trakcie przygotowania.
Ciasteczka można zrobić bez proszku do pieczenia. Wyjdą wtedy bardziej płaskie, ale tak samo smaczne. Gdy zrezygnuje się jeszcze z wanilii, powstanie masa z trzech składników. Prościej się nie da, a deser wciąż będzie cieszył swoim smakiem.
Przepis: Ciasteczka migdałowe z pięciu składników
Wegańskie ciasteczka waniliowe z tartych migdałów nie zawierają mąki, jajek ani masła
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 200 g tartych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4-6 łyżek syropu klonowego
Sposób przygotowania
- Mieszanie masyPołącz migdały z proszkiem do pieczenia i solą. Wlej 4 łyżki syropu i mieszaj widelcem do czasu, aż powstanie lekko lepka masa. Jeśli jest za sucha, dodaj kolejną łyżkę lub dwie.
- PieczenieFormuj z masy małe kulki i rozpłaszczaj, by uzyskać ciasteczka. Ułóż je w odstępach 2-3 cm na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 13-15 min. Wyjmij z pieca i po 10 minutach wyłóż na kratkę do ostygnięcia.
Jakie są francuskie ciasteczka migdałowe?
Noszą nazwę financier i powstają z połączenia mielonych migdałów z taką samą ilością mąki, cukrem, ubitymi białkami jaja oraz roztopionym masłem. Do masy dodaje się aromat cytrynowy i piecze w prostokątnych foremkach, które mają przypominać sztabki złota. Tak naprawdę jest to więc klasyczne ciasteczko z dodatkiem migdałów.
Jest jeszcze inny rodzaj francuskich wypieków z tym składnikiem. To słynne macaron, czyli makaroniki. To dwa bezowe ciasteczka przełożone kremem. Robi się je z ubitych białek, cukru pudru i mąki migdałowej, nadając masie kolory za pomocą barwników spożywczych. Ten wykwintny deser wymaga już więcej pracy i bardzo starannego przygotowania.