Idealnie chrupka skórka i kremowy środek. Ten trik sprawi, że szybko zapomnisz o zwykłych frytkach

Dodano:
Pieczone frytki belgijskie Źródło: Shutterstock / George Dolgikh
Pełna blacha gorących frytek to niezawodny sposób na poprawę nastroju. Gdy pokrywa je pyszna spieczona skorupka, nikt nie może się im oprzeć. Mam na to pewien trik, którym chętnie się podzielę. Odkąd go poznałam, nie piekę ziemniaków inaczej.

Moje ulubione ziemniaki z piekarnika robię à la frytki belgijskie. Kroję je grubo, często ze skórką, ale rezygnuję z patelni i frytkownicy. Kto chciałby pilnować gorącego oleju? A tak pieką się same i nie wchłaniają tyle tłuszczu, więc można zjeść więcej bez poczucia winy. U mnie zawsze znikają wszystkie i nikt nie patrzy na kalorie.

Jak zrobić frytki belgijskie z piekarnika?

Zdrowszą wersję smażonego dania przygotowuję z podgotowanych ziemniaków, które kroję na gorąco. Stosując wstępną obróbkę, nie tylko skracam czas pieczenia, ale też mogę zastosować swój ulubiony trik. To dzięki niemu frytki pokrywa aksamitna, chrupiąca skórka. Polega on na mocnym wstrząsaniu kawałków z olejem i solą, po którym miąższ na kartoflach robi się lekko rozmazany. Uwaga: frytki są najsmaczniejsze, gdy poddaję je dwustopniowemu pieczeniu w różnych temperaturach.

Aby wyszły idealne, sięgam po mączyste odmiany ziemniaków, czyli należące do typów kulinarnych B i C (albo BC). Dzięki większej zawartości skrobi zachowują zwartą konsystencję i ładnie się przypiekają. Zawsze wybieram większe kartofle z ładną skórką, a jeśli nie nadaje się do jedzenia, po prostu ją obieram. Nie zawsze też używam oliwy z oliwek, bo często zastępuję ją olejem rzepakowym.

Przepis: Frytki belgijskie z piekarnika

Pieczone frytki z dużych kawałków ziemniaków z apetyczną skórką i kremowym wnętrzem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
305

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówDokładnie wyszoruj ziemniaki w skórkach i ewentualnie usuń oczka. Umieść w garnku z wrzątkiem, doprowadź do wrzenia i gotuj 10-12 minut. Osącz i ostudź na tyle, by można było je kroić.
  2. MieszaniePokrój ziemniaki na grube podłużne kawałki, a jeśli masz mniejsze sztuki, potnij je w ósemki albo ćwiartki. Wrzuć do garnka, dodaj oliwę i sól. Nałóż pokrywkę i przytrzymując ją, przez kilkanaście sekund wstrząsaj energicznie zawartością, dokładnie mieszając.
  3. PieczenieUłóż frytki obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zwiększ ją do 200 stopni i piecz jeszcze 15-25 minut, aż ziemniaki uzyskają pożądany kolor.

Czy ziemniaki na frytki należy moczyć?

Pokrojone ziemniaki traktuje się wodą, ale tylko w przypadku ich smażenia. Chodzi o to, by z ich powierzchni usunąć skrobię, bo dzięki temu robią się lepiej w głębokim tłuszczu. Przy frytkach z piekarnika jest odwrotnie. To właśnie skrobia zamienia się w pyszną skorupkę, a patent z garnkiem pomaga uwolnić jej więcej.

Kawałki przeznaczone do przygotowania w gorącym oleju moczy się nawet przez 30-60 minut w lodowatej wodzie. Alternatywą jest roztwór z cukrem lub solą. Dodatki te sprawiają, że frytki mają bardziej apetyczny smak i wygląd.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...