Kawałek kurczaka i cztery warzywa. Potrawka wychodzi tak pyszna, że palce lizać
Gdy nie mam pomysłu na pierś z kurczaka, duszę ją z warzywami. Ich wybór zależy od pory roku, ale najczęściej stawiam na cukinię i pomidory. W takim towarzystwie mięso jest soczyste i pełne aromatu. Ostatnio dodałam też paprykę i tymianek, dzięki czemu danie zyskało moją ulubioną śródziemnomorską nutę.
Jak zrobić pierś kurczaka z cukinią?
To całkiem proste. Potrawę robi się w jednym naczyniu, smażąc kurczaka, a następnie dodając resztę składników. Jeśli ktoś nie lubi smaku oliwy, może wybrać zwykły olej albo masło klarowane. Mięso trzeba dobrze przyrumienić, by było bardziej smakowite.
Przepis: Pierś kurczaka z cukinią i warzywami
Delikatna potrawka z mięsa kurczaka duszonego z cukinią, papryką i pomidorami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 271 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 g filetów z piersi kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 żółte cukinie
- 1 duży pomidor
- 1 średnia cebula
- 1/2 żółtej papryki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPodziel mięso na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Cukinię i pomidora pokrój w większą kostkę, a cebulę i paprykę potnij drobniej.
- PodsmażanieRozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem i wrzuć kurczaka. Podsmażaj, aż uwolni soki, a następnie je wchłonie i zacznie się rumienić. Wtedy dodaj cebulę i smaż ją, aż zmięknie. Dorzuć pomidory, a następnie paprykę i cukinię.
- GotowanieDoprowadź całość do wrzenia, uzupełniając ilość wody. Dodaj tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Jak zrobić biały sos do piersi z kurczaka?
Klasycznym wyborem jest sos potrawkowy przygotowany z rosołem i mlekiem. Na początku roztapia się dwie łyżki masła, wsypuje tyle samo mąki i miesza, aż powstanie zasmażka. Wtedy dolewa się szklankę rosołu i gotuje dalej. Gdy sos zgęstnieje, trzeba dodać śmietankę lub mleko oraz tyle rosołu, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Teraz wystarczy doprawić do smaku, podgrzać z mięsem i gotowe.
Jak zrobić pierś z kurczaka, żeby była soczysta?
W przypadku większych kawałków mięsa może dojść do sytuacji, gdy będą suche w środku. Można temu zaradzić za pomocą odpowiedniego przygotowania. Warto delikatnie roztłuc kurczaka, by lepiej przechodził sosem. Zmiękczy go także kwaśna marynata. Może to być mieszanka przypraw z olejem i sokiem z cytryny, octem balsamicznym czy winnym. Piersi trzyma się w niej przez co najmniej 2-3 godziny, po czym można smażyć.
Da się też zaradzić wysychaniu mięsa pieczonego. Wystarczy umieścić je z warzywami w rękawie do pieczenia albo żaroodpornym naczyniu i zamknąć. W ten sposób będzie gotować się we własnej wilgoci, nie tracąc jej tak, jak przy zwykłej obróbce w piekarniku. Na koniec kurczaka warto odkryć, by się przyrumienił.