Sekret mojego sosu to 3 łyżki produktu ze słoika. Te polędwiczki znikają z talerzy w kilka minut

Dodano:
Polędwica w sosie chrzanowym Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Zwykły dodatek ze słoika, a zamienia obiad w prawdziwą ucztę. Mięciutkie mięso w aksamitnym sosie z pazurkiem robię na jednej patelni. Gdy podaję to danie, wszyscy proszą o dokładkę.

Uwielbiam sosy z charakterem, a ten z chrzanem to jeden z moich faworytów. Nie trzeba dodać go wiele, by podkreślić smak polędwicy i nadać lekko pikantne nuty. Całość równoważy delikatna śmietana, z którą potrawa smakuje wybornie.

Jak zrobić wieprzowinę w sosie chrzanowym?

Mięso podsmażam i w tej samej patelni robię sos. Do jego przygotowania wybieram gotowy chrzan, ale koniecznie bez mleka. Przetwór doprawiony samą cytryną ma więcej smaku, a na tym zależy mi najbardziej. W daniu używam gęstej śmietany kremówki. Można wybrać też chudszą, choć konsystencja sosu nie będzie już tak bogata. Zagęszczam go odrobiną mąki, a gotowe danie obsypuję szczypiorkiem. Równie dobrze smakuje z siekanym koperkiem czy natką pietruszki.

Przepis: Wieprzowina w sosie chrzanowym

Kawałki mięsa duszone w wyrazistym sosie śmietanowo-chrzanowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
331 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżki tartego chrzanu, może być ze słoika
  • 1/2 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaOczyść mięso z błon, pokrój na plasterki, rozbij ręką, po czym potnij na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem, a następnie smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty na stronę, aż się zrumienią.
  2. Duszenie w sosieDo mięsa wlej bulion i duś 20-25 minut, aż będzie miękkie. Dodaj chrzan, całość zagotuj, po czym wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Połącz składniki i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Jak zrobić sos chrzanowy do obiadu?

Korzeń chrzanu to także świetna baza sosu podawanego jako dodatek do obiadu. Do jego przygotowania można użyć świeżo startego warzywa, choć najwygodniej sięgnąć po produkt sklepowy. Najpierw zagotowuje się 1/2 szklanki esencjonalnego bulionu. Ze szklanki śmietany 18% trzeba odlać 3 łyżki i rozetrzeć je z 3/4 łyżki mąki, po czym dodać resztę śmietany. Następnie należy wlać roztwór do wrzącego rosołu i zagotować, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wystarczy dorzucić chrzan i doprawić całość sokiem z cytryny i solą. Można dodać cukier i pieprz do smaku.

Co można zrobić w sosie chrzanowym?

Ten sos świetnie komponuje się z innymi mięsami niż polędwica wieprzowa. W podobny sposób można przyrządzić także schab, łopatkę albo karkówkę, jak również piersi i udka z kurczaka czy kawałki wołowiny (rostbef, antrykot, pręga lub mostek). Z chrzanem świetnie smakują ponadto pulpety wołowe czy drobiowe, golonka i biała kiełbasa. To również świetny sos do ryb, na przykład dorsza, pstrąga, mintaja, łupacza czy łososia.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...