Kroję kapustę pekińską i dodaje dwa zdrowe dodatki. Chrupiąca surówka w 10 minut

Dodano:
Krojenie kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Semiglass
Ta chrupiąca, świeża surówka to połączenie kapusty pekińskiej i dwóch dodatków, które kupisz w każdym warzywniaku. Robi się ją ekspresowo.

Zaczęło się od pysznych ogórków małosolnych, które kupiłam w osiedlowym sklepiku. Kolejnego dnia kupiłam więcej i postanowiłam zrobić z nich surówkę – prostą, bez kombinowania i wymyślnych dodatków. Dlatego wyraziste ogórki połączyłam z delikatną, chrupiącą kapustą pekińską i aromatycznym koperkiem. Uwierzcie, nic więcej nie potrzeba, a surówka pasuje do większości tradycyjnych obiadów.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórków małosolnych?

Cały przepis na tę surówkę z kapusty pekińskiej można zmieścić w jednym zdaniu: pokrój wszystko, wymieszaj i dopraw. Przyprawy też są najprostsze: to dobra oliwa z oliwek, sól i pieprz. Ja do tego typu surówek daję nieco mniej soli, ponieważ same ogórki są również słone.

Warto przy tym postawić na oliwę z oliwek dobrej jakości: jej smak ma tu znaczenie. Jeśli nie masz oliwy z oliwek, sięgnij po zdrowe oleje tłoczone na zimno, np. lniany, rzepakowy albo z ostropestu. Olej czy oliwa w surówkach nie tylko dodaje smaku i jest sam w sobie źródłem cennych dla zdrowia składników, ale też jest istotny przy warzywnych daniach, ponieważ warzywa zawierają witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Warto o tym pamiętać szykując zdrowe i zbilansowane posiłki dla siebie czy dla rodziny.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków małosolnych

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
108 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 6 ogórków małosolnych
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę pekińską drobno poszatkuj, ogórki pokrój w kostkę lub plasterki. Koperek drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do jednej miski.
  2. Robienie surówkiDo warzyw dodaj oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Z czym podawać surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków małosolnych to uniwersalna surówka do obiadu. Doskonale pasuje do klasycznych połączeń. Podaj ją np. z ziemniakami i kotletem schabowym albo z ziemniakami i boczniakiem czy kanią w panierce. Dobrze pasuje do kaszy gryczanej z sosem (mięsnym lub grzybowym) czy mięs z piekarnika. Surówkę można też serwować do dań z ryżem, ale też dań mącznych, np. klusek czy pierogów (np. z mięsem lub ruskich).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...