Jeden składnik w sosie pomidorowym robi z niego petardę. Pewnie leży w szafce i nawet o tym nie wiesz

Dodano:
Sos pomidorowy Źródło: Shutterstock / New Africa
Włoska kuchnia to magia prostoty i aromatu, a czasem mały sekretny składnik potrafi odmienić całość i nadać jej wyjątkowego charakteru.

Pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem sosu pomidorowego we włoskiej trattorii podczas krótkiej podróży po Toskanii. Był gęsty, aromatyczny, a jednak coś w nim mnie zaskoczyło. Dopiero później dowiedziałem się, że tajemnicą była odrobina gorzkiej czekolady. Ten trik podobno stosują tylko najlepsi szefowie kuchni. Od tamtej pory wiem, że prawdziwy włoski sos ma w sobie coś więcej niż tylko pomidory i przyprawy.

Jak zrobić najlepszy sos pomidorowy?

Smak sosu tkwi w jakości pomidorów. Najlepiej wybierać te z włoskich puszek, które mają intensywny smak i gęsty miąższ. Jeśli używasz świeżych, sparz je i obierz ze skórki, wtedy sos będzie gładki. Zioła możesz dodawać świeże, ale zawsze pod koniec gotowania, bo dłuższe duszenie pozbawia ich aromatu.

Ciekawym trikiem jest też dodanie odrobiny czerwonego wina, które nada głębi smaku. Jeśli chcesz, aby sos był lżejszy, możesz zrezygnować z podsmażania na oliwie i zacząć od duszenia cebuli z niewielką ilością wody. A kostka gorzkiej czekolady powinna być naprawdę dobrej jakości, minimum 70 procent kakao, wtedy nada potrawie subtelnej goryczki i wyjątkowej głębi.

Przepis: Sos pomidorowy z dodatkiem czekolady

Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem gorzkiej czekolady, sekret najlepszych włoskich kucharzy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka gorzkiej czekolady (ok. 10 g)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażenie bazyNa rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.
  2. Gotowanie sosuDodaj pomidory, przyprawy i liść laurowy. Duś na małym ogniu 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Wykańczanie sosuWyjmij liść laurowy, dodaj kostkę czekolady i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.

Do czego wykorzystać sos pomidorowy?

Ten aromatyczny sos to prawdziwy skarb w kuchni. Można go podać klasycznie z makaronem, ale świetnie sprawdzi się także w innych daniach, nadając im włoskiego charakteru. Oto kilka propozycji:

  • Zapiekanka z makaronem – makaron wymieszany z sosem pomidorowym, warstwą startego sera i mięsem zapieczony w piekarniku to sycący obiad dla całej rodziny. Podany z sałatką ze świeżych warzyw stanie się kompletnym, domowym posiłkiem.
  • Kurczak w sosie pomidorowym – pokrojone kawałki kurczaka duszone w sosie z warzywami i ziołami to szybki pomysł na aromatyczne danie. Świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kromką chrupiącego chleba, która wchłonie każdy kęs sosu.
  • Kluski z sosem pomidorowym – delikatne kluski polane gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym i posypane tartym serem to prosty, ale pyszny posiłek. To świetna alternatywa dla makaronu, która smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
  • Zapiekane bakłażany z serem – plastry bakłażana przełożone sosem i serem, zapieczone na złoty kolor, to świetne danie bez mięsa. Sprawdzi się jako lekki obiad albo dodatek do mięsa z grilla, a podane z bagietką zastąpi pełny posiłek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...