Z działkowych winogron robię dżem bez cukru. Rodzina wyjada go prosto ze słoika
Działkowe winogrona można wykorzystać na wiele sposobów, ale ja zawsze staram się przynajmniej część przerobić na wyjątkowo dobry i wartościowy dżem: naturalnie słodki i bardzo smaczny. Jeśli nie masz swoich winogron, szukaj takich na lokalnych bazarkach: najlepsze będą te bezpestkowe, ale mogą być również te z pestkami.
Jak zrobić dżem z działkowych winogron?
Ten dżem nie potrzebuje specjalnego przepisu, bo ma tylko jeden składnik: winogrona. Umyte i oddzielone od kiści owoce wystarczy wrzucić do rondla lub dużego garnka z grubym dnem, nalać na dno odrobinę wody i po prostu gotować owoce na wolnym ogniu, aż puszczą sok i będą się rozpadać. Potem należy gotować tak długo, aż winogronowa masa uzyska taką gęstość, jaką lubisz. Tu zawsze warto zrobić test zimnego talerzyka: odrobinkę gotującego się dżemu wyłóż na talerzyk, a natychmiast wystygnie – wtedy można ocenić gęstość.
Jeśli robisz dżem z winogron z pestkami, trzeba go przetrzeć przez sitko. To dość pracochłonne, ale niezbędne, bo twarde pestki w dżemie to nic przyjemnego. Jeśli jednak masz winogrona bezpestkowe – nie przecieraj dżemu, a zmiksuj na gładko razem ze skórkami. Można je przecierać, ale po pierwsze szkoda pracy, a po drugie i ważniejsze: szkoda tracić cenne składniki zawarte właśnie w skórkach.
Jeśli miksujesz winogrona na gładko, gotuj je potem jeszcze chwilę i gorące nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków. Po zakręceniu odwróć je do góry dnem i odstaw do wystygnięcia.
Jak przedłużyć trwałość dżemu z winogron?
Ponieważ dżem z samych winogron nie zawiera dodatkowego cukru, który działa jak naturalny konserwant, jego trwałość może być krótsza. Aby przedłużyć przydatność do spożycia, warto słoiczki po napełnieniu i zakręceniu dodatkowo spasteryzować – np. w garnku z wodą przez około 15 minut od momentu zagotowania lub w piekarniku nagrzanym do 120°C przez podobny czas. Dzięki temu dżem będzie bezpieczny do przechowywania nawet przez kilka miesięcy. Po otwarciu słoiczka należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Do czego wykorzystać dżem z winogron?
Dżem z winogron jest nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek, grzanek czy do ciast. Ze względu na dużą zawartość cukru może być też świetnym dodatkiem słodzącym do napojów czy zdrowych deserów, do których nie chcesz dodawać białego cukru. Dżem z winogron jest świetny do przekładania tortów. Można go też wykorzystać jako dodatek do dań wytrawnych, np. zapiekanek czy wytrawnych ciastek z pleśniowymi serami.