Zwykłą pierś kurczaka zwijam z farszem. Mam hit na obiad i pyszny dodatek do kanapek

Dodano:
Rolada z kurczaka z serem i śliwkami Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Robię to danie, gdy chcę się popisać. Z genialnym farszem zwykły kurczak smakuje jak milion dolarów. Zawsze piekę go więcej. Kroję w plastry i kładę na chleb zamiast wędliny.

Jest tyle smacznych dań z kurczaka, a rolada to jedno z moich ulubionych. Wystarczy trochę farszu, by nudne kotlety zmienić w wyjątkową ucztę. Z tym przepisem mięso wyjdzie bezbłędnie.

Jak się robi roladę z kurczaka z serem?

Do jej przygotowania potrzebne są spore kawałki mięsa. Kroi się je i rozbija, a następnie nakłada nadzienie. Całość trzeba zrolować i podsmażyć, po czym można już wrzucać do piekarnika. Tak przygotowana pieczeń ma rumianą skórkę i soczysty środek.

Przepis: Rolada z kurczaka z serem i śliwkami

Delikatne mięso drobiowe zwijane z nadzieniem z żółtego sera i suszonych śliwek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
55 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka (ok. pół kilograma)
  • 1/2 szkl. startego sera żółtego
  • 150 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Układanie mięsaKawałki mięsa pokrój na plastry. Ułóż je na kawałku folii aluminiowej w taki sposób, by mocno na siebie zachodziły i tworzyły jedną warstwę. Rozbij ją cienko za pomocą tłuczka.
  2. Zwijanie roladyOprósz mięso solą oraz pieprzem. Następnie posyp serem i rozłóż równomiernie śliwki. Zwiń ciasny rulon i owiń go nicią spożywczą albo zabezpiecz wykałaczkami. Natrzyj solą i pieprzem.
  3. Obsmażanie mięsaRozgrzej olej na patelni i połóż roladę łączeniem do dołu. Smaż po 3-4 minuty na stronę, aż się zarumieni.
  4. PieczeniePrzełóż roladę do brytfanki i polej tłuszczem z patelni. Przykryj naczynie np. folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Następnie odkryj i piecz jeszcze przez 10 minut.

Jakie nadzienie pasuje do rolady z kurczaka?

Klasyczne składniki nadzienia to musztarda, którą smaruje się mięso, paski kiszonego ogórka i plasterki boczku. Do tego często dokłada się śliwki lub morele. Boczek można zastąpić kiełbasą albo szynką. Inne dodatki to brokuł z serem pleśniowym, mozzarella z suszonymi pomidorami czy kasza z warzywami. Aby farsz nie był suchy, do środka dokłada się kawałki masła.

Roladę można zwinąć z sosem pesto z bazylii albo tym czerwonym, szpinakiem z fetą czy masą z pieczarek smażonych z cebulą. Danie warto dosmaczyć świeżym lub granulowanym czosnkiem oraz ziołami takimi jak majeranek, tymianek, posiekany szczypiorek albo natka pietruszki.

Jak piec rolady z kurczaka w piekarniku?

Mięso z nadzieniem można umieścić w rękawie do pieczenia albo owinąć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). To sprawi, że będzie bardziej wilgotne i pełne aromatu. Rzadko wybieram te metody, bo mają swoje wady. Użycie rękawa wydłuża czas trzymania potrawy w piekarniku. Folia nie jest natomiast obojętna dla zdrowia. W kontakcie z jedzeniem przechodzą do niej cząsteczki metalu, których w organizmie i tak już jest za dużo. Choć warstwa aluminium trzyma kształt rolady i ułatwia równomierne pieczenie, tak samo dobrze sprawdza się żaroodporne naczynie.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...