Zwykłą pierś kurczaka zwijam z farszem. Mam hit na obiad i pyszny dodatek do kanapek
Jest tyle smacznych dań z kurczaka, a rolada to jedno z moich ulubionych. Wystarczy trochę farszu, by nudne kotlety zmienić w wyjątkową ucztę. Z tym przepisem mięso wyjdzie bezbłędnie.
Jak się robi roladę z kurczaka z serem?
Do jej przygotowania potrzebne są spore kawałki mięsa. Kroi się je i rozbija, a następnie nakłada nadzienie. Całość trzeba zrolować i podsmażyć, po czym można już wrzucać do piekarnika. Tak przygotowana pieczeń ma rumianą skórkę i soczysty środek.
Przepis: Rolada z kurczaka z serem i śliwkami
Delikatne mięso drobiowe zwijane z nadzieniem z żółtego sera i suszonych śliwek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 55 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże piersi z kurczaka (ok. pół kilograma)
- 1/2 szkl. startego sera żółtego
- 150 g suszonych śliwek
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki oleju
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
- Układanie mięsaKawałki mięsa pokrój na plastry. Ułóż je na kawałku folii aluminiowej w taki sposób, by mocno na siebie zachodziły i tworzyły jedną warstwę. Rozbij ją cienko za pomocą tłuczka.
- Zwijanie roladyOprósz mięso solą oraz pieprzem. Następnie posyp serem i rozłóż równomiernie śliwki. Zwiń ciasny rulon i owiń go nicią spożywczą albo zabezpiecz wykałaczkami. Natrzyj solą i pieprzem.
- Obsmażanie mięsaRozgrzej olej na patelni i połóż roladę łączeniem do dołu. Smaż po 3-4 minuty na stronę, aż się zarumieni.
- PieczeniePrzełóż roladę do brytfanki i polej tłuszczem z patelni. Przykryj naczynie np. folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Następnie odkryj i piecz jeszcze przez 10 minut.
Jakie nadzienie pasuje do rolady z kurczaka?
Klasyczne składniki nadzienia to musztarda, którą smaruje się mięso, paski kiszonego ogórka i plasterki boczku. Do tego często dokłada się śliwki lub morele. Boczek można zastąpić kiełbasą albo szynką. Inne dodatki to brokuł z serem pleśniowym, mozzarella z suszonymi pomidorami czy kasza z warzywami. Aby farsz nie był suchy, do środka dokłada się kawałki masła.
Roladę można zwinąć z sosem pesto z bazylii albo tym czerwonym, szpinakiem z fetą czy masą z pieczarek smażonych z cebulą. Danie warto dosmaczyć świeżym lub granulowanym czosnkiem oraz ziołami takimi jak majeranek, tymianek, posiekany szczypiorek albo natka pietruszki.
Jak piec rolady z kurczaka w piekarniku?
Mięso z nadzieniem można umieścić w rękawie do pieczenia albo owinąć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). To sprawi, że będzie bardziej wilgotne i pełne aromatu. Rzadko wybieram te metody, bo mają swoje wady. Użycie rękawa wydłuża czas trzymania potrawy w piekarniku. Folia nie jest natomiast obojętna dla zdrowia. W kontakcie z jedzeniem przechodzą do niej cząsteczki metalu, których w organizmie i tak już jest za dużo. Choć warstwa aluminium trzyma kształt rolady i ułatwia równomierne pieczenie, tak samo dobrze sprawdza się żaroodporne naczynie.