Zamiast słodyczy, zajadam te zdrowe chipsy. Wystarczy pokroić jabłka

Dodano:
Chipsy jabłkowe Źródło: Shutterstock / Olena Rudo
Są smaczne, łatwe i tanie do przygotowania, a przy tym bardzo zdrowe. Czy trzeba lepszej rekomendacji? Chipsy jabłkowe to przekąska idealna.

Chipsami jabłkowymi lata temu zaraził mnie kolega z pracy. Każdego dnia przynosił ich pokaźną porcję: wszyscy się zajadali i prosili o więcej. Patent na takie jabłka jest bardzo prosty. To przekąska tania i jednocześnie zdrowa.

Jak zrobić chipsy z jabłek?

Chipsy z jabłek to nic innego jak wysuszone plasterki jabłek. Mogą to być plastry o dowolnym kształcie, choć najbardziej efektowne są te okrągłe z dziurką w środku. Aby je zrobić, trzeba wydrążyć gniazda nasienne (można użyć nożyka lub dedykowanego gadżetu) i potem pokroić jabłka na plasterki.

Jak suszyć jabłka? Najprościej wykorzystać do tego suszarkę do grzybów, owoców i warzyw. W sezonie grzybowym są dostępne niemal w każdym markecie, nie kosztują dużo i posłużą przez lata. Plasterki jabłek wystarczy ułożyć na półkach suszarki i suszyć, aż staną się przyjemnie chrupiące. Tak przygotowane jabłka można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. To doskonały pomysł na zachowanie jabłek na zimę.

Jabłka można suszyć również w piekarniku. Najlepiej ustawić temperaturę na ok. 50 stopni, a plasterki jabłek układać na kratce bądź papierze do pieczenia. Jabłka w piekarniku można suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Dlaczego warto jeść chipsy z jabłek?

Suszone jabłka to nieocenione źródło błonnika, który wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości. Znajdziemy w nich także antyoksydanty – związki wspomagające organizm w walce z wolnymi rodnikami. Chipsy jabłkowe zawierają witaminy z grupy B, witaminę C (choć w mniejszej ilości niż świeże owoce) oraz potas, niezbędny do prawidłowej pracy mięśni i serca.

Do czego wykorzystać suszone jabłka?

Chipsy jabłkowe to nie tylko zdrowa przekąska, ale też smaczny dodatek do różnych potraw i napojów. Można dodawać je do jesiennych herbatek i kompotów, dekorować nimi desery i ciasta, dodawać do ciast czy ciasteczek, ale też dań wytrawnych. Suszone jabłka świetnie podkręcą smak sosów czy pieczeni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...