Znalazłam w zeszycie mamy stary trik na leniwe. Teraz zawsze są jedwabiste i rozpływają się w ustach

Dodano:
Kluski leniwe z tartą bułką Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Na szybki posiłek zawsze polecam kluski. Te z dodatkiem twarogu są nie tylko smaczne, ale też bardzo sycące. Dzięki dawnej metodzie moje leniwe zawsze się udają i zyskują delikatną konsystencję.

Tę recepturę znalazłam w zeszycie mojej mamy. Wklejała do niego przepisy od lat 70. Dziś znajduję tam prawdziwe perełki, a jedną z nich są kluski leniwe. Przygotowuje się je nieco inaczej niż zazwyczaj. Gdy spróbowałam tego dania, bardzo przypadło mi do gustu.

Jak zrobić jedwabiste kluski leniwe?

Przygotowanie masy na te kluski zwane też pierogami wymaga połączenia kilku składników. Oprócz mąki pszennej stosuję też ziemniaczaną. Natomiast jajka rozdzielam i używam białek ubitych na pianę. W ten sposób ciasto staje się naprawdę delikatne, ale nie rozpada się w wodzie. Leniwych według tego przepisu nie trzeba nawet gotować, bo dają się od razu smażyć. Przetestowałam i potwierdzam, że to naprawdę działa, choć poniższy przepis mówi o gotowaniu. Każdy klusek obtaczam w tartej bułce, wykładam na patelnię z rozgrzanym masłem i trzymam, aż mocno się zrumienią. Wtedy rezygnuję rzecz jasna z robienia sosu z bułki i masła.

Przepis: Kluski leniwe na pianie z białka

Miękkie i puszyste pierogi leniwe podane ze smażoną tartą bułką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
468 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg pełnotłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masyTwaróg zmiel w maszynce albo przeciśnij przez praskę do ziemniaków, po czym dodaj po jednym żółtka jaja, przez cały czas mieszając. Wsyp mąkę pszenną i połącz składniki. Białka jaja umieść w misce ze szczyptą soli i ubij na niezbyt sztywną pianę. Połącz delikatnie z masą z twarogu, dodając mąkę ziemniaczaną.
  2. Formowanie klusekWyłóż masę na blat stołu, podsypując go mąką, uformuj gruby wałek i pokrój go pod ukosem w plastry o grubości około 1 cm.
  3. Przygotowanie okrasyRozpuść masło i dodaj tartą bułkę. Smaż, mieszając, aż się zarumieni.
  4. GotowanieWrzucaj kluski po jednym do osolonej wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyjmuj je kolejno łyżką cedzakową na talerz i od razu polewaj sosem z bułki.

Jak przygotować pierogi leniwe bez twarogu?

To danie można zrobić w wersji bezmlecznej, jeśli zamiast twarogu użyje się naturalnego „serka” tofu. Powinien mieć nieco większą zawartość wody, jak np. w wersji klasycznej albo miękkiej. Dla uzyskania smaku przypominającego twaróg dodaje się sok z cytryny. W najprostszej wersji masę z małej kostki tofu miesza się tylko z mąką pszenną (70 g) i ziemniaczaną (50 g). Całość trzeba dosolić i już można formować kluski. W innej wersji masę na pierogi robi się na słodko ze zgniecionych bananów. Wystarczy dodać mąkę owsianą i z ciecierzycy, a całość skleić jajkiem.

Jak podawać kluski leniwe?

Ugotowane w wersji wytrawnej, czyli bez cukru, idealnie współgrają z sosem np. grzybowym, cebulowym czy śmietanowo-ziołowym. Do takich klusek pasują też klopsiki, gulasz, duszone jarzyny czy fasola z warzywami. Jednak znacznie więcej osób je leniwe na słodko – posypane cukrem pudrem, cukrem waniliowym czy cynamonem, a także ze śmietanką i owocami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...