Codziennie robię ten napój z chia. Waga spada, głód znika, a ciało robi naturalny detoks
O tym napoju dowiedziałam się z książki o diecie azteckiej. Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, są w niej podstawą. Ułatwiają odchudzanie, bo z dodatkiem wody tworzą sycący żel. Napój pomaga oszukać głód, ale też usuwać toksyny, robiąc porządek w układzie trawienia. Wystarczy pić go dwa razy dziennie.
Jak zrobić sok z chia?
Napój z soku z nasionami chia zrobisz w mig, jednak do ich połączenia musisz mieć trzepaczkę. Gdy do płynu wrzucisz po prostu nasiona, powstaną niemożliwe do rozbicia grudki. Ziarenka dodawaj powoli, a gotowy napój wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przepis: Cytrusowy napój z chia i bazylią
Napój odchudzający na bazie soku z cytryny i pomarańczy, nasion szałwii hiszpańskiej i bazylii
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 1 cytryna
- 1/2 pomarańczy
- woda mineralna
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta soli
- 2 łyżki nasion chia
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówWyciśnij sok z cytryny oraz pomarańczy i wlej do miarki lub słoika o pojemności 0,5 litra.
- Mieszanie napojuDopełnij miarkę wodą, dodaj syrop i sól, a następnie wsypuj powoli nasiona, przez cały czas mieszając napój trzepaczką. Przelej do butelki, włóż listki bazylii i wstaw do lodówki. Co kilka godzin potrząsaj zawartością.
Z czym jeść nasiona szałwii hiszpańskiej?
Szałwia hiszpańska jest najbardziej znana z puddingu chia. To nasiona zawieszone w mleku, mleczku kokosowym albo innym roślinnym napoju. Zagęszczą też owsiankę, koktajl czy deser na bazie budyniu lub kisielu. Niewielką ilość można dosypać do surowego ciasta na słodkie wypieki czy chleb, zwłaszcza jeśli jest wodniste. Chia poprawi też konsystencję dżem, ale trzeba ją dodać na samym końcu lub dopiero po przestygnięciu przetworu. Ziarenka nie lubią wysokiej temperatury, która niszczy ich cenne związki. Dlatego też nie zalewa się ich wrzątkiem ani nie gotuje.
Ile łyżek chia można jeść dziennie?
Nasiona chia to zdrowy dodatek, ale zaleca się jeść je z umiarem. Najlepsza porcja to 1-2 łyżki dziennie, czyli 10-20 gramów. Dlaczego nie więcej? Mogą wchłonąć całą wodę i zablokować układ trawienia. Tym grozi spożycie ziarenek na sucho, a także niedostateczne namoczenie. W przypadku napoju z dużą ilością płynu nie ma jednak ryzyka powikłań. Właśnie dlatego szałwię hiszpańską zaleca się przyjmować w postaci uwodnionej. Oprócz soku z wodą można wykorzystać herbatkę owocową albo nawet samą wodę.