Robię sekretny sos do fasolki szparagowej. Ten dodatek do obiadu znika szybciej niż mięso

Dodano:
Fasolka szparagowa w śmietanie Źródło: Shutterstock / M. Volk
Fasolki szparagowej nigdy nie mam dość, dlatego ciągle robię ją do obiadu. Najbardziej lubię wersję w śmietanie, którą podaję na ciepło. Smak podkręcam świeżymi ziołami i potrawka szybko znika z talerzy. Jej przygotowanie jest banalnie proste.

Fasolkę szparagową lubiłam kiedyś jeść samą. Gotowałam strączki na parze i zabierałam ze sobą jako przekąskę. Towarzyszyła mi w każdej dłuższej podróży, aż w końcu całkiem mi się znudziła. Nie przestałam jednak jeść tego zdrowego warzywa. Podana na ciepło w śmietanowo-ziołowym sosie, fasolka wciąż zmienia swoje oblicze, czarując mnie smakiem.

Jak zrobić fasolkę szparagową na ciepło w śmietanie?

Przygotowanie takiej fasolki nie jest niczym trudnym. Warzywo trzeba najpierw ugotować, a później dusić w śmietanie kremówce. Taką potrawkę można podawać do mięsa i ryby, a także dań wegetariańskich. Jej smak można zmieniać, zastępując szczypiorek innymi ziołami. Polecam zwłaszcza koperek, bazylię i tymianek.

Przepis: Zielona fasolka szparagowa duszona w śmietanie

Obiadowy dodatek ze strączków fasolki w sosie ze słodkiej śmietanki i szczypiorku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 0,75 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki posiekanego cienkiego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie fasolkiOdetnij końcówki ze strączków fasolki. Ugotuj ją al dente w lekko osolonej wodzie albo na parze (przez 10-20 minut), osącz.
  2. Duszenie daniaPokrój fasolkę na krótsze kawałki i umieść w garnku. Zalej śmietaną, dopraw solą i pieprzem, po czym zagotuj i duś na niewielkim ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj szczypiorek.

Czym różni się fasolka szparagowa żółta od zielonej?

Żółta i zielona fasolka szparagowa to różne odmiany tej samej rośliny. W wielu przepisach można stosować je wymiennie, choć wyraźnie różnią się swoją konsystencją i smakiem. Żółte strączki są bardziej delikatne pod względem struktury i smaku. Gotują się nieco krócej i stają się bardziej kremowe i miękkie. Zielone strączki cechuje bardziej wyrazisty smak, często z orzechową nutą. Mają też bardziej jędrną i sprężystą konsystencję.

Co dodać do fasolki szparagowej, żeby była smaczna?

Ugotowana fasolka szparagowa świetnie smakuje polana masłem lub z dodatkiem tartej bułki. Do jej przygotowania potrzebne jest tylko masło. Okruchy trzeba połączyć z taką samą ilością masła (np. wziąć po 3 łyżki) i podsmażyć na patelni, aż bułka się zrumieni. Potem wystarczy polać sosem ugotowane strączki. W innej wersji gorącą fasolkę można posypać startym parmezanem. Wiele osób wrzuca ją także na patelnię z kostkami podsmażonego boczku albo tofu, najlepiej z dodatkiem cebuli, po czym podsmaża ze wszystkimi składnikami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...