Tak piekę zwykłe buraki, że smakują jak w najlepszej restauracji. Spróbuj raz i zrozumiesz

Dodano:
Buraki Hasselback z sosem ziołowym i jogurtem Źródło: Shutterstock / Magdanatka
Kolorowe i pachnące przyprawami, potrafią odmienić zwykły obiad w coś wyjątkowego i eleganckiego. Tak podanymi burakami zaskoczysz każdego przy stole.

Ten przepis poznałem u znajomych podczas letniego spotkania w ogrodzie. Buraki podane w takiej formie zrobiły furorę, a ja nie mogłem uwierzyć, jak proste było ich przygotowanie. Do tej pory pamiętam kontrast słodyczy pieczonego warzywa z kwaskowym jogurtem i świeżym sosem ziołowym. Od tego momentu buraki przestały być dla mnie tylko dodatkiem do obiadu, a stały się pełnoprawnym daniem, które zaskakuje i zachwyca gości.

Jak przygotować buraki w stylu Hasselback?

Wybieraj buraki podobnej wielkości, dzięki temu upieką się równomiernie. Najłatwiej naciąć je, kładąc na dwie drewniane łyżki albo pałeczki, które zatrzymają nóż i nie pozwolą przekroić ich do końca. Najlepiej sprawdzi się jogurt typu greckiego, ale możesz zastąpić go lub kwaśną śmietaną dla bardziej intensywnego smaku.

Do sosu dodaj też orzechy włoskie lub pestki dyni, uzyskasz wtedy wyraźniejszy aromat i gęstszą konsystencję. Jeśli chcesz podkręcić smak, wymieszaj oliwę z odrobiną musztardy lub dodaj szczyptę chili. Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i podane w temperaturze pokojowej, dlatego możesz przygotować je wcześniej i podać gościom później.

Przepis: Buraki hasselback z sosem ziołowym i jogurtem

Aromatyczne buraki z chrupiącą skórką, podane na kremowym jogurcie z zielonym sosem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

  • 8 średnich buraków
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

Na sos ziołowy:

  • pęczek natki pietruszki
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie burakówUmyj i ponacinaj buraki w cienkie plasterki, nie przecinając ich do końca. Ułóż w naczyniu, skrop oliwą, posól, popieprz i piecz godzinę w 190°C.
  2. Sos ziołowyZmiksuj pietruszkę, bazylię, czosnek, oliwę i sok z cytryny na gładki sos. Dopraw solą do smaku.
  3. Jogurt i podanieWymieszaj jogurt z miodem i szczyptą soli. Rozsmaruj go na talerzu, nałóż upieczone buraki i polej sosem ziołowym.

Z czym podać tak przygotowane buraki?

Tak przygotowane buraki Hasselback są bardzo uniwersalne i możesz je podać na kilka sposobów:

  • Jako przystawkę – świetnie sprawdzą się same na jogurcie i sosie ziołowym, z chrupiącym pieczywem, najlepiej bagietką albo grzankami. Sprawdź ten przepis na domową bagietkę czosnkową.
  • Do mięsa – pasują do pieczonego kurczaka, kaczki, a nawet do delikatnej wołowiny, bo ich słodycz i ziołowy sos dobrze przełamują smak mięsa.
  • W wersji wege – możesz je zestawić z kaszą bulgur, kuskusem albo komosą ryżową. Dzięki temu stają się pełnym, sycącym daniem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...