Jajecznica bez jajek naprawdę istnieje. Kocham jeść ją na śniadanie. Potrzebny kwadrans i 5 składników
„Jajecznica” z tofu to propozycja śniadaniowa nie tylko dla osób, które nie mogą jeść jajek lub ograniczają ich ilość w diecie. Smakowite danie nazywane tofucznicą jest lekkie i łudząco przypomina oryginał. Dotyczy to nie tylko wyglądu, ale też zapachu i smaku.
Jak zrobić tofucznicę?
Sekretem udanej tofucznicy są dodatki, które nadają bazie kolor i zapach jajek. Pierwszy to czarna sól o nazwie kala namak. Pochodzi głównie z Pakistanu i Indii, ale jest dostępna w polskich sklepach. Ma ciemny kolor i zapach jajek, co zawdzięcza związkom siarki. Na sucho jest prawie bezwonna, a jej charakterystyczny aromat uwalnia się w kontakcie z wodą. Drugi niezbędny składnik udanej potrawy to kurkuma. Przyprawa ta zapewnia żółty kolor dania, a stosowana w odpowiedniej ilości nie przytłacza jego smaku. Ja przyrządzam tofucznicę na cebuli, co jeszcze bardziej zbliża ją do potrawy z jajek.
Przepis: Śniadaniowa tofucznica
Jajecznica bez jajek, która smakuje jak klasyczne danie
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 273 w każdej porcji
Składniki
- 180 g naturalnego tofu (kostka)
- 1 łyżeczka czarnej soli kala namak
- 1/4-1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 średnia cebula lub pęczek szczypiorku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz i sól do smaku
- zioła do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówWłóż tofu do miski i rozgnieć widelcem na drobne kawałki. Dodaj czarną sól i kurkumę, dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę albo posiekaj szczypiorek.
- SmażenieRozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj mieszankę z tofu i smaż, mieszając, aż składniki się połączą i podgrzeją. Podawaj na gorąco albo na zimno jako dodatek do kanapek.
Jakie tofu najlepsze do tofucznicy?
Do zamiennika jajecznicy najlepiej nadaje się tofu miękkie, czyli rodzaj o dużej ilości wody. Nie należy mylić go z tzw. tofu jedwabistym (silken tofu), które ma delikatną, gładką i smarowną konsystencję. Jest pakowane w kartoniki tak samo, jak ser feta, a nadaje się głównie do past i dipów. Jeśli nie mam tego miękkiego, używam tofu klasycznego. To wersja pośrednia między tym miękkim i twardym, nadającym się zwłaszcza do smażenia i grillowania. W przypadku produktu o mniejszej zawartości wody można dodać ją do patelni, by uzyskać pożądaną konsystencję dania.
Z czego robi się tofu?
Tofu to inaczej ser sojowy, bo powstaje podobnie do twarogu. Surowcem jest soja, z której robi się „mleko” poprzez miksowanie nasion z wodą i odfiltrowanie roztworu. Później ścina się je i odciska podobnie jak biały serek. Ponieważ jednak przygotowanie tofu w domu wymaga dużo pracy i czasu, mało kto podejmuje się tego w domu. Nie jest to konieczne, bo sojowy wyrób można kupić już nawet w dyskontach.