Pyszne kluski robię szybko z trzech składników. Owocowy sos pasuje do nich jak ulał

Dodano:
Leniwe z sosem owocowym Źródło: Shutterstock / Tatiana Kosheleva
Leniwe to kluski, które chyba każdy pamięta z dzieciństwa i wraca do nich z przyjemnością. U mnie w domu często podaję je na obiad, podwieczorek lub kolację. Tę najszybszą wersję robię raz-dwa z trzech składników i serwuję z sosem owocowym.

Kluski leniwe można zrobić z gotowanych ziemniaków lub twarogu. Ja zdecydowanie bardziej wolę tę drugą wersję, bo lepiej pasuje mi do słodkich dodatków. A takie właśnie cieszą się w moim domu największym powodzeniem. Latem stawiam na sos z sezonowych owoców. Jest aromatyczny i wartościowy.

Jak rozdrobnić twaróg na leniwe?

Na leniwe najlepszy jest tradycyjny twaróg tłusty lub półtłusty. Nie polecam twarogu chudego, bo kluski nie wyjdą z niego zbyt smaczne. By jednak całość dała się zamienić w miarę gładką masę, twaróg trzeba rozdrobnić. W tym celu można go przepuścić przez maszynkę, rozdrobnić blenderem lub po prostu widelcem. Twaróg nie musi być supergładki, drobne grudki zupełnie nie przeszkadzają w tych kluskach.

Jak zrobić szybkie leniwe z owocami?

Ciasto na leniwe można zrobić na kilka sposobów. Jeśli chcecie, by kluski wyszły puszyste, oddzielnie dodajcie do nich ubite na pianę białka. Ja jednak najczęściej stosuję najszybszą metodę, czyli od razu łączę całe jajka z twarogiem i mąką. Z powstałej masy formuję wałki, spłaszczam je i kroję na kawałki. Po ugotowaniu podaję je z sosem owocowym. Pod koniec sierpnia robię go zazwyczaj ze śliwek. Kroję je na kawałki, podduszam z cukrem i powstaje pyszna, słodka masa.

Przepis: Leniwe z sosem owocowym

Kluski leniwe podane z duszonymi śliwkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli

Na sos:

  • 500 g śliwek np. węgierek
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuŚliwki umyj, osusz, usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałki, umieść w rondelku, dodaj cukier. Całość gotuj na niedużym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Sos dopraw do smaku cynamonem.
  2. Przygotowanie klusekTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Składniki wymieszaj, a potem szybko wyrób z nich ciasto. Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, spłaszcz go i pokrój na kawałki.
  3. Gotowanie i podawanieKluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 1-2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Na spód każdego talerza wylej trochę sosu śliwkowego, wyłóż na niego kluski.

Wskazówka: Leniwe można wyłożyć na duszone owoce lub polać nimi potrawę.

Inne dodatki do leniwych

Kluski leniwe można też podać z innymi dodatkami. Jednym z najprostszych jest stopione masło i posypka z cukru. Można też sięgnąć po odrobinę cynamonu, który doskonale podkręci smak potrawy. Inne dobre dodatki to: śmietana lub jogurt naturalny i cukier, tarta bułka zrumieniona na maśle, jogurt i świeże owoce, miód i posiekane orzechy. Wybór jest całkiem duży, więc z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...