Zapomnij o schabowych. Te kotlety z karkówki zachwycają soczystością, a sekret to jeden składnik
Panierowane kotlety z karkówki to tańsza opcja dla tradycyjnych schabowych. Ale nie tylko tańsza, bo naszym zdaniem także smaczniejsza. Karkówka jest mięsem tłustszym, przez co po usmażeniu pozostaje bardziej soczysta, a jednocześnie tłuszcz staje się znakomitym nośnikiem smaku. My do tego dorzucamy coś jeszcze: to musztarda, którą smarujemy mięso przed smażeniem.
Jak zrobić panierowane kotlety z karkówki?
To przepis prosty, bo panierowane kotlety z karkówki robi się podobnie jak kotlety schabowe. Trzeba rozbić mięso, doprawić, panierować i smażyć. My jednak proponujemy, aby oprócz soli i pieprzu, dodać jeszcze musztardę. Należy nią posmarować mięso rozbiciu i tak zamarynowane odstawić jeszcze na minimum godzinę do lodówki (najlepiej zawinąć je w folię spożywczą lub włożyć do pojemnika z pokrywką.
Panierka to porządna panierka z mąki, jajek i bułki tartej. Ważne, aby panierować mięso w kolejności: mąka, jajko i bułka. Tak przygotowaną karkówkę trzeba smażyć po ok. 7 minut z każdej ze stron.
Przepis: Panierowane kotlety z karkówki
Soczyste i wyraziste w smaku kotlety.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 462 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry karkówki
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- sól, pieprz
- 4 czubate łyżki mąki
- 2 jajka
- 6 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaRozbij karkówkę tłuczkiem do mięsa. Posól, dopraw pieprzem i posmaruj musztardą. Zawiń i wstaw na godzinę do lodówki.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Mięso panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać panierowane kotlety z karkówki?
Panierowane kotlety z karkówki to obiadowy klasyk, dlatego doskonale sprawdzą się w tradycyjnych zestawach, np. kotlet, ziemniaki i ogórek kiszony albo kotlet, ziemniaki i mizeria. Świetnie smakują także z frytkami i ziemniakami z piekarnika. Można je serwować także z ryżem czy dowolnymi kaszami (np. z kaszą gryczaną, sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty).
Takie kotlety mogą być też sycącym dodatkiem na kanapki (wystarczy włożyć kotlet i ulubione warzywa w bułkę), ale też sałatek z mięsnym akcentem. Jeśli chcesz zrobić taką sałatkę, weź np. ugotowane ziemniaki, ogórki konserwowe, cebulę, sałatę rzymską i pokrojone w paski kotlety z karkówki. Pasuje do niej sos musztardowy lub czosnkowy na majonezie lub jogurcie.