Obiad jak na greckich wakacjach. Lekkie i aromatyczne piersi z kurczaka zrobisz w 30 minut

Dodano:
Piersi z kurczaka z patelni Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Smażone filety z kurczaka to pomysł na pełen smaku lekki posiłek. Sekretem są dodatki i sposób smażenia mięsa.

To danie pyszne, lekkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Przywodzi na myśl greckie wakacje i pełne aromatów ziół mięso przygotowane na ruszcie. To piersi z kurczaka bez panierki. Idealne na letni obiad.

Jak usmażyć piersi z kurczaka bez panierki?

W domu możesz usmażyć filety z kurczaka na patelni, idealnie jeśli to patelnia grillowa (uzyskasz charakterystyczne prążki), ale nie jest to konieczne. Takie filety drobiowe można też przyrządzać na grillu.

Ważne, aby nie przesuszyć mięsa. Cieniutkie płaty nie potrzebują wiele czasu. Po przewróceniu ich na drugą stronę, polewaj mięso tłuszczem zbieranym z patelni. Ten zabieg sprawi, że idealnie się usmażą i zachowają soczystość.

Sekret smaku tego dania to smakowe masło, które kładzie się na gorące masło już po usmażeniu. To masło z dodatkiem czosnku i świeżych, aromatycznych ziół. W przepisie podajemy natkę pietruszki, ale mogą to być też inne zioła, w zależności od tego, jakie smaki lubisz i co masz akurat pod ręką (np. koperek, mięta, bazylia czy oregano).

Przepis: Piersi z kurczaka z patelni

Pomysł na filety drobiowe bez panierki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
331 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

dodatkowo na masło smakowe:

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaFilety z kurczaka pokrój w poprzek na cieńsze płaty. Każdy dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Robienie masła smakowegoMasło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem.
  3. Smażenie mięsaRozgrzej oliwę na patelni. Kładź plastry mięsa i smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj na patelnię łyżkę masła, przewróć kawałki kurczaka na drugą stronę i smaż, polewając je tłuszczem z patelni. Gorące przełóż na talerze i na każdy kawałek kładź porcję smakowego masła.

Jak podawać piersi z kurczaka z patelni?

To mięso nie potrzebuje wiele: podaj je np. z chlebkiem pita, sosem tzatziki i ćwiartkami cytryny, których sok idealnie podkręci smak dania. Takie mięso świetnie smakuje także z frytkami czy pieczonymi ziemniakami, sosem jogurtowym i lekką surówką (np. z kapusty pekińskiej, pomidorów i cebuli).

Piersi z kurczaka z patelni z naszego przepisu to też doskonały dodatek do letnich sałatek. Jeśli zostanie ci z obiadu takie mięso, pokrój je na mniejsze kawałki i dorzuć do sałatki, np. z sałaty lodowej, pomidorów, cebuli, ogórków i chrupiących, złocistych grzanek. Koniecznie z dużą ilością dobrej oliwy z oliwek.

Mięso doskonale nadaje się też jako dodatek na sycące kanapki. To idealna opcja na prowiant na weekendową wycieczkę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...