Ta soczysta surówka to klasyk z PRL. Lata lecą, a nic nie potrafi pokonać tego połączenia

Dodano:
Surówka z pomidorów i ogórków Źródło: Shutterstock / Karasenko Max
Chrupiące warzywa, śmietana i świeży koperek tworzą smak, który pamięta się przez lata. Najprostsza surówka potrafi być najlepsza.

Moja mama zawsze powtarzała, że sekret tej surówki tkwi w proporcjach i świeżości składników. Zwykłe warzywa nabierały charakteru dzięki łyżce śmietany i solidnej garści koperku. Kiedyś dodawała też odrobinę soli wcześniej, żeby pomidory puściły sok i stworzyły naturalny sos. Ten prosty trik sprawiał, że surówka smakowała tak, jakby kryła w sobie coś więcej niż tylko kilka warzyw.

Jak zrobić surówkę z pomidora i ogórka w śmietanie?

Najlepiej sięgać po warzywa z ogrodu albo targu, bo ich smak jest pełniejszy niż w sklepie. Ogórki wybieraj jędrne, najlepiej gruntowe, a cebulę białą i łagodną, by nie zdominowała całości. Jeśli chcesz, by surówka była lżejsza, śmietanę można zastąpić kwaśnym mlekiem, które nada jej rzadszej konsystencji i świeżości. Dobrym trikiem jest wcześniejsze schłodzenie warzyw, dzięki czemu surówka staje się bardziej chrupka i orzeźwiająca.

Koperek warto siekać tuż przed podaniem, by zachować jego aromat. Można też dorzucić szczyptę cukru, która przełamie kwaśność śmietany i podkreśli smak pomidorów. Ten drobny zabieg często decyduje o tym, że surówka znika ze stołu jako pierwsza.

Przepis: Surówka obiadowa z pomidorów i ogórków

Proste połączenie, które od lat broni się w naszych domach.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 3 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 mała cebula
  • 200 g śmietany 18%
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPokrój pomidory w średnie kawałki, ogórki w półplasterki, a cebulę posiekaj drobno. Włóż je do dużej miski, aby łatwo je potem połączyć.
  2. Łączenie składnikówDodaj do warzyw śmietanę, wsyp cukier, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj łyżką, aż składniki równomiernie się połączą.
  3. Wykończenie surówkiPosyp całość posiekaną pietruszką i koperkiem, ponownie delikatnie wymieszaj. Surówka jest gotowa do podania.

Jak urozmaicić surówkę z pomidora i ogórka w śmietanie?

Klasyczna surówka z pomidora i ogórka w śmietanie to baza, którą można wzbogacić na wiele sposobów, nie tracąc jej świeżości i prostoty. Oto kilka pomysłów, które dodadzą jej charakteru:

  • Czosnkowy akcent – odrobina przeciśniętego czosnku w śmietanie. Nadaje surówce wyrazistości i dobrze komponuje się z daniami z grilla.
  • Pikantna nuta – szczypta ostrej papryki, pieprzu cayenne albo plasterki chili. Przełamują łagodność śmietany i dodają charakteru.
  • Dodatek sera – pokruszona feta lub ser bałkański. Wprowadza słoność i kremowość, zmieniając surówkę w bardziej sycącą wersję.
  • Cytrusowe orzeźwienie – kilka kropli soku z cytryny lub limonki. Zastępuje ocet, dodaje świeżości i lekkości całej kompozycji.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...