Roladki z cukinii i fileta z kurczaka to mój pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację. Warto go znać!

Dodano:
Szaszłyki z cukinii i kurczaka Źródło: Shutterstock / alenvl
W tych roladkach połączyłam dwa składniki, za którymi przepada moja rodzina. To pożywny filet z kurczaka i delikatna cukinia. Już na sam ich widok cieknie ślinka, a gdy się ich spróbuje, nie kończy się na jednej sztuce.

Wiele potraw powstaje zupełnie przypadkowo. Tak też było z tymi roladkami z kurczaka i cukinii. Miałam oba składniki, a chciałam przygotować coś wyjątkowego. I udało się znakomicie, bo danie wyszło nie tylko efektowne, ale też bardzo smaczne. Zobaczcie, jak prosto zrobić te roladkowe szaszłyki.

Jak przygotować filet z kurczaka do roladek?

Moje roladki z cukinii i kurczaka są wyjątkowe, bo dodatkowo nabijam je na szpadki do szaszłyków. I to nie po jednej, a po trzy sztuki. By potrawa się udała, trzeba więc odpowiednio pokroić kurczaka. W tym celu opłukany, pojedynczy filet z kurczaka kroję wzdłuż w plastry. Mają one kształt długich, wąskich pasków. Większość z tych pasków przekrawam jeszcze na połowę, by roladki nie były zbyt grube. Otrzymane paski mięsa lekko rozbijam płaską stroną kuchennego tłuczka, a potem oprószam przyprawami.

Jak zrobić roladki z cukinii i kurczaka?

Po pokrojeniu i rozbiciu fileta z kurczaka otrzymuję cienkie plastry o szerokości 3-4 cm. Na bardzo podobne plastry kroję nieduże, młode cukinie. Jej plastry powinny mieć grubość nie większą niż 0,5 cm, bo wtedy łatwo dadzą się rolować. Warzywo oprószam solą, czosnkiem i ziołami, a potem skrapiam oliwą. Dzięki temu robi się bardziej elastyczne i smaczniejsze i nie wysycha zbytnio w czasie pieczenia.

Teraz na plastrach warzywa kładę plastry mięsa i całość roluję, tak by cukinia była na wierzchu. Powstałe roladki nabijam na szpadki do szaszłyków po 3-4 sztuki i piekę piekarniku lub na ruszcie grilla.

Przepis: Roladkowe szaszłyki z cukinii i kurczaka

Delikatne roladki z cukinii i fileta z kurczaka nadziane na szpadki do szaszłyków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 małe, młode cukinie
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Krojenie mięsaPierś opłucz, osusz, pokrój wzdłuż w plastry o szerokości ok. 0,5-0,7 cm. Te dłuższe przekrój jeszcze na połowę, by paski były krótsze. Lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem. Skrop połową oliwy, przemieszaj, by ładnie pokryły się przyprawami.
  2. Krojenie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój je wzdłuż w plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Oprósz je solą, czosnkiem i ziołami, skrop oliwą, przemieszaj. Jeśli plastry są dość długie, możesz je przekroić na połowę.
  3. Formowanie i pieczenieNa każdym plastrze cukinii połóż plaster mięsa. Zwijaj roladki, tak by cukinia znalazła się na wierzchu. Powstałe roladki nabijaj po 3-4 sztuki na szpadki do szaszłyków. Piecz je ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza w piekarniku lub ok. 15 minut na ruszcie grilla, co jakiś czas je obracając.

Jak podać roladki z cukinii i kurczaka?

Roladki z cukinii i kurczaka wychodzą delikatne w smaku i konsystencji. Można je podać na obiad lub kolację. W pierwszym przypadku dobrym dodatkiem do nich będzie ugotowany ryż, pieczone ziemniaki albo chrupiące pieczywo czosnkowe. Do tego świetnie będzie pasował sos jogurtowo-czosnkowy oraz zielona sałata z dodatkami. Jeśli chcecie podać te roladki na kolację, pomińcie skrobiowy dodatek, możecie też zrezygnować z sosu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...