Kiedy mam cukinię, robię tę jajecznicę. Delikatna, pożywna i znika w kilka minut

Dodano:
Jajecznica z cukinią Źródło: Shutterstock / Natalia Mylova
Co powiesz na jajecznicę z cukinią? Prosty, warzywny dodatek sprawia, że klasyczne danie nabiera świeżości i ma wyższe wartości odżywcze. Zapraszam po przepis.

Jajecznica z różnymi dodatkami to dla mojej rodziny synonim weekendowego, leniwego poranka oraz kulinarnych eksperymentów – na patelnię można dorzucić przeróżne produkty. Często robię m.in. ekspresową jajecznicę z cukinią, bo bardzo lubimy delikatny smak tego warzywa.

Jak przyrządzić jajecznicę z cukinią?

Przygotowanie jajecznicy z cukinią to błyskawiczny sposób na wartościowy posiłek. Sezonowe warzywo jest tanie i łatwo dostępne nie tylko na targu, ale także w osiedlowych sklepikach i supermarketach. Pozostałe składniki to jajka, masło oraz przyprawy.

Przygotowanie potrawy rozpoczynam od pokrojenia świeżej cukinii w drobną kostkę. Następnie podsmażam ją na niewielkiej ilości tłuszczu i dodaję roztrzepane jajka. Do masy jajecznej można dodać nieco mleka, śmietanki kremówki lub kwaśnej śmietany.

Przepis: Jajecznica z cukinią

To danie smakuje jak delikatny, lekko maślany omlet z nutą świeżej cukinii i aromatem pietruszki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
278

Składniki

  • Składniki
  • 2/3 małej cukinii
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinię umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Jeżeli warzywo zawiązało pestki, tu usuń gniazdo nasienne przed krojeniem. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. Smażenie cukiniiRozgrzej masło i podsmaż cukinię - 5 minut smażenia na średnim ogniu wystarczy, żeby zmiękła, ale się nie rozpadała. Jeżeli lubisz miękką cukinię, to wydłuż czas smażenia. Wskazówka: jeżeli cukinia puści dużo wody, to zwiększ grzanie i odparuj nadmiar płynu, cały czas mieszając.
  3. Dodanie jajekNa patelnię z podsmażoną cukinią wlej roztrzepane jajka i wymieszaj. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż jajka będą miały preferowaną konsystencję. Dzięki wilgotnej cukinii nawet mocno ścięta jajecznica nie jest sucha i twarda.

Gotową jajecznicę doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać jajecznicę z cukinią?

Jajecznica z cukinią to idealna propozycja na śniadanie lub lekką kolację. Podaję ją ze świeżym pieczywem/tostami, posypaną posiekaną natką pietruszki (możesz zastąpić koperkiem, szczypiorkiem lub cebulką dymką). Wierzch jajecznicy można też posypać startym na tarce parmezanem lub innym serem oraz pokrojonym w kostkę/paseczki i przyrumienionym na osobnej patelni boczkiem.

Do jajecznicy z cukinią pasują świeże warzywa np. sałatka z pomidorków koktajlowych, pokrojone w słupki kolorowe papryki, pokrojony w słupki zielony ogórek i pokrojona w plasterki rzodkiewka.

Opcjonalne dodatki do jajecznicy z cukinią

Smak i wartości odżywcze potrawy wzbogacisz, dodając na patelnię np.:

  • drobno posiekaną cebulę i czosnek (opcjonalnie łagodniejszy w smaku czosnek niedźwiedzi),
  • pokrojoną w kostkę kolorową paprykę,
  • pokrojonego w półplasterki lub kostkę pora,
  • pokrojone w kostkę pomidory (opcjonalnie pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe)
  • pokrojone w plasterki pieczarki lub inne grzyby np. boczniaki,
  • liście szpinaku baby.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...