Kroję pomidory i dorzucam trzy składniki. Ten kremowy wynosi sałatkę na wyżyny smaku

Dodano:
Sałatka z pomidorów Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Macie ochotę na lekką, zdrową przekąskę? Gorąco polecam wam tę sałatkę z pomidorów. Jest soczysta, pełna smaku, a dzięki kremowemu dodatkowi po prostu zachwyca. Świetnie sprawdzi się też na kolację.

Pomidory to moje ulubione warzywo, a o tej porze roku smakują po prostu rewelacyjnie. Są pełne smaku i aromatu i trudno im się oprzeć. Kładę je na kanapki, dodaję do sałatek, zapiekanek, zup i sosów. Dziś pokażę wam, jak robię z nich pyszną, zdrową przekąskę. Mało przy niej pracy, a zjada się ją z przyjemnością i z poczuciem, że to coś bardzo zdrowego.

Jakie pomidory wybrać na sałatkę?

Na sałatkę najlepsze są mięsiste, aromatyczne pomidory. Powinny być dobrze dojrzałe, ale jędrne. Doskonale sprawdzą się tu pomidory malinowe, bawole serca czy rzymskie. Te kroi się zwykle w cząstki lub dużą kostkę. Można też sięgnąć po pomidorki koktajlowe, które należy przekroić na pół. Bardzo atrakcyjnie w sałatce będą też wyglądać kolorowe odmiany pomidorów, np. żółte, pomarańczowe, czarne.

Jak zrobić przekąskową sałatkę z pomidorów?

Sałatka z pomidorów, którą robię na przekąskę, jest lekka, a jednocześnie pożywna. To dlatego, że dodaję do niej produkt nabiałowy. Jest nim serek ricotta, który kruszę na kawałki i posypuję nim już w zasadzie gotową sałatkę. Lepiej nie mieszać go z pozostałymi składnikami, bo może się porozpadać i zamienić w sos. Do sałatki dodaję też cebulę, bazylię, oliwę z oliwek i trochę przypraw. Jest prosta, ale doskonała w smaku.

Przepis: Sałatka z pomidorów i ricotty

Lekka, pożywna sałatka z pomidorów z dodatkiem serka ricotta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g pomidorków koktajlowych lub 3 duże pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 250 g serka ricotta
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywPomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Duże pomidory pokrój w sporą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub talarki.
  2. Łączenie składnikówPomidory i cebulę umieść w misce, polej oliwą, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Sałatkę posyp kawałkami sera ricotta oraz listkami bazylii.

Inna wersja sałatki z pomidorów

Przekąskową sałatę z pomidorów da się też oczywiście przygotować nieco inaczej. Zamiast ricotty możecie bowiem dodać pokrojoną mozzarellę czy pokruszoną fetę. Miejsce cebuli może zająć czosnek, a bazylii listki rukoli czy świeżej kolendry. Jeśli lubicie, możecie też dorzucić oliwki czarne lub zielone. Pożywnym wzbogaceniem tej sałatki może też być ciecierzyca z puszki czy kawałki suszonej, dojrzewającej szynki. Wybór jest naprawdę duży.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...