Nie pytaj, ile razy wracałem do tego przepisu. Te ziemniaki robią furorę za każdym razem

Dodano:
Ziemniaki z kiełbasą z patelni Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Masz ochotę na szybki, sycący obiad? Ziemniaki z patelni to przepis na proste danie, które przeniesie cię do smaków dzieciństwa i zadowoli każdego głodomora!

Często wracam do przepisów na dania, które potrafią przenieść mnie w czasie do beztroskich lat dzieciństwa. Ziemniaki z kiełbasą z patelni to właśnie taka kulinarna podróż – prosta, sycąca i pełna smaku. To idealna propozycja na szybki obiad, gdy brakuje czasu lub sił na długie stanie przy kuchni.

Jak przygotować ziemniaki z patelni z kiełbasą?

Potrawę można przygotować na dwa sposoby, czyli ze świeżo ugotowanymi ziemniakami oraz z tymi z wczorajszego obiadu (o ile nie zostały przeciśnięte przez praskę lub pogniecione tłuczkiem).

Do potrawy najlepsze są ziemniaki, które nie rozpadają się podczas gotowania i smażenia (typ kulinarny A lub B) oraz umiarkowanie tłusta, średnio rozdrobniona kiełbasa o wysokiej zawartości mięsa. Zwróć uwagę, czy kiełbasa nie zawiera w składzie saletry potasowej, MOM-u (czyl mięsa oddzielonego mechanicznie) i szkodliwych dodatków (np. aromatu dymu wędzarniczego). Krótki, naturalny skład (mięso około 90%, sól, przyprawy) wpływa nie tylko na smak, ale także wartości odżywcze.

Smak ziemniaków z patelni wzbogacam ziołami i pieprzem ziołowym. Tymianek, majeranek i rozmaryn doskonale pasują do ziemniaków oraz kiełbasy i dodatkowo sprawiają, że potrawa łatwiej się trawi.

Przepis: Ziemniaki z patelni z kiełbasą

To sycące, domowe danie smakuje genialnie. Podasz je jako porządny obiad po ciężkim dniu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
721 w każdej porcji

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 250 g cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie niemal do miękkości (do wody możesz dodać 1 łyżeczkę masła – tłuszcz sprawia, że ziemniaki równomiernie się gotują i są smaczniejsze), a następnie odcedź na durszlaku, pozostaw do odcieknięcia i odparowania. Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować danie z ziemniakami z wczorajszego obiadu, to pokrój warzywa w niezbyt cienkie plastry lub dużą kostkę.
  2. Smażenie kiełbasyPokrój kiełbasę na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię nieco klarowanego masła. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż się przyrumieni. Gotową kiełbasę zdejmij z patelni.
  3. Smażenie ziemniakówDodaj resztę masła na patelnię po smażeniu kiełbasy i obsmaż ziemniaki z każdej strony. Najpierw smaż na dużym ogniu. Zmniejsz grzanie, gdy ziemniaki ładnie się przyrumienią.
  4. Łączenie składników i przyprawianieDodaj kiełbasę na patelnię, oprósz składniki solą, pieprzem ziołowym, świeżo zmielonym pieprzem czarnym oraz roztartymi w dłoniach ziołami. Wymieszaj i smaż jeszcze 1-2 minuty.

Ziemniaki z kiełbasą z patelni podaję od razu po przygotowaniu. Dekoruję potrawę posiekanym koperkiem (możesz zastąpić natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką).

Porada: jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, to możesz upiec ziemniaki bez tłuszczu w piekarniku (termoobieg/ funkcja grillowania) lub we frytkownicy beztłuszczowej i już zrumienione dorzucić na patelnię z kiełbasą. W piekarniku możesz również przygotować całe danie – ziemniaki wymieszaj z roztopionym masłem, suszonymi ziołami i innymi przyprawami, umieść w naczyniu żaroodpornym razem z kiełbasą i piecz do momentu, aż składniki się przyrumienią.

Opcjonalne dodatki do ziemniaków z kiełbasą z patelni

Na patelnię możesz również dorzucić pokrojoną w piórka cebulę, starty na tarce czosnek, pokrojone w paseczki lub kostkę kolorowe papryki, posiekaną papryczkę chili, pokrojoną w półplasterki cukinię, pokrojonego w półplasterki pora, a także inne warzywa, które masz pod ręką. Dodatkowe składniki sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej sycące i dostarczy cennej porcji witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...