Awokado w 5 minut zamieniam w pyszną pastę. To najzdrowsze smarowidło do pieczywa

Dodano:
Pasta z awokado Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Jestem wielbicielką past do pieczywa. A tej zielonej z awokado w szczególności. To dlatego, że jest niezwykle smaczna i zdrowa i co istotne – robi się ją w dosłownie 5 minut. Tyle czasu na pyszny dodatek do pieczywa znajdę zawsze.

Uwielbiam pasty do pieczywa, bo można je przygotować z różnych składników i za każdym razem mogą smakować inaczej. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki się dorzuci. Dziś zapraszam was na pyszną i zdrową pastę z awokado. Jest idealna do pieczywa, bo może zastąpić jednocześnie masło i dodatek typu ser czy wędlinę. Naprawdę jest taka pożywna.

Jak przygotować awokado na pastę?

Na pastę należy wybrać dobrze dojrzałe, ale ładne, zielone awokado. Nie powinno mieć plam, ani przebarwień, bo rzutuje to na smak. Do przygotowania pasty potrzebny jest sam miąższ tego owocu. A wydobyć można go na dwa sposoby. Pierwszy polega na przekrojeniu awokado wzdłuż na połowę, rozdzieleniu na dwie połówki, wyjęciu pestki i wydrążeniu miąższu przy użyciu łyżeczki. Awokado można też obrać, a potem przekroić na pół i usunąć z niego pestkę.

Jak zrobić aromatyczną pastę z awokado?

Smaczną i pożywną pastę z awokado można zrobić na kilka sposobów. Obrany miąższ należy rozgnieść widelcem na gładką masę, a potem wymieszać z ulubionymi dodatkami. U mnie są to aromatyczny czosnek i sok z cytryny. Doskonale komponują się z dość neutralnym w smaku awokado i doskonale podkręcają jego smak. Pastę wystarczy jeszcze tylko doprawić do smaku solą i pieprzem i już można nią smarować pieczywo.

Przepis: Aromatyczna pasta z awokado

Zdrowe, kremowe smarowidło do pieczywa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dobrze dojrzałe awokado
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówAwokado umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę. Rozdziel je na dwie części, usuń pestkę, wyjmij miąższ, tak by oddzielić go od skórki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  2. Łączenie składnikówAwokado umieść w miseczce, rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj czosnek i trochę soku z cytryny, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak podać pastę z awokado?

Pasta z awokado to doskonały dodatek do pieczywa. Może zastąpić masło, a nawet pożywny dodatek w postaci wędliny czy sera. Pastą tą można smarować świeże pieczywo, np. kromki chleba, przekrojone na pół bułki. Dobrze będzie też pasować do rumianych tostów, pieczywa chrupkiego, wafli ryżowych czy krakersów. Można nią też nadziewać kruche, słone babeczki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...