Latem odpuszczam sobie smażenie. Te pulpety w lekkim sosie są 100 razy lepsze niż kotlety

Dodano:
Pulpety w lekkim sosie Źródło: Shutterstock / Adria Black
Chcecie dziś przygotować obiad z mielonego mięsa? Proponuję darować sobie oklepane kotlety mielone, a w ich miejsce przyrządzić delikatne i pełne smaku pulpety w lekkim sosie. Mało przy nich pracy, a wszystkim wyjdą na zdrowie.

Najpopularniejszą potrawą przyrządzaną z mięsa mielonego są z pewnością kotlety. Trudno odmówić im smaku, jednak są mało zdrowe. To wina smażenia, któremu są poddawane i panierki, która chłonie dużo tłuszczu. Gdy więc zrezygnujemy z tych dwóch elementów, danie będzie o niebo lepsze. I takie właśnie są pulpety, które piekę w lekkim, pełnym smaku sosie.

Jak się robi tradycyjne pulpety?

Pulpety to delikatne, gotowane danie z mięsa mielonego. Po wyrobieniu mięsa z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, podsmażoną cebulką i przyprawami formuje się z niego średniej wielkości kule. Każdą trzeba obtoczyć w mącewłożyć do gorącego wywaru. Po mniej więcej 15 minutach gotowania na niedużym ogniu pulpety można serwować.

Jak zrobić pulpety w lekkim sosie?

Moje pulpety robię nieco inaczej niż tradycyjne. Różnica polega na tym, że piekę je, zamiast gotować. I nie piekę ich w wywarze, a od razu w sosie. Sos ten przyrządzam na bazie wywaru warzywnego lub mięsnego-warzywnego. Dodaję do niego trochę koncentratu pomidorowego, który ma wyrazisty smak i apetyczny kolor. Pod wpływem mąki, która znajduje się na powierzchni pulpetów, sos gęstnieje i robi się idealny do polania ziemniaków czy ryżu.

Przepis: Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety pieczone w lekkim sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyBułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, przestudź. Do mięsa mielonego dodaj bułkę, cebulę, jajko i przyprawy. Masę dobrze wyrób.
  2. Formowanie i pieczenieWywar zagotuj z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku. Wlej go do żaroodpornego naczynia. Z mięsnej masy formuj kule, każdą obtocz w mące, włóż do gorącego sosu. Naczynie przykryj, pulpety piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Jak podać pulpety w lekkim sosie?

Pulpety pieczone w lekkim sosie pomidorowym przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem. Dzięki temu zyskują na wyglądzie, ale też nabierają orzeźwiającego smaku. Podaję je zwykle z ugotowanym ryżem, choć można też z ziemniakami lub kaszą, np. jęczmienną, gryczaną.

Smacznym dopełnieniem takiego dania są gotowane warzywa, np. kalafior, brokuł, fasolka szparagowa albo surówki, np. surówka z kapusty, surówka z marchewki. Moja rodzina lubi też pulpety z ogórkami małosolnymi.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...