Latem odpuszczam sobie smażenie. Te pulpety w lekkim sosie są 100 razy lepsze niż kotlety
Najpopularniejszą potrawą przyrządzaną z mięsa mielonego są z pewnością kotlety. Trudno odmówić im smaku, jednak są mało zdrowe. To wina smażenia, któremu są poddawane i panierki, która chłonie dużo tłuszczu. Gdy więc zrezygnujemy z tych dwóch elementów, danie będzie o niebo lepsze. I takie właśnie są pulpety, które piekę w lekkim, pełnym smaku sosie.
Jak się robi tradycyjne pulpety?
Pulpety to delikatne, gotowane danie z mięsa mielonego. Po wyrobieniu mięsa z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, podsmażoną cebulką i przyprawami formuje się z niego średniej wielkości kule. Każdą trzeba obtoczyć w mące i włożyć do gorącego wywaru. Po mniej więcej 15 minutach gotowania na niedużym ogniu pulpety można serwować.
Jak zrobić pulpety w lekkim sosie?
Moje pulpety robię nieco inaczej niż tradycyjne. Różnica polega na tym, że piekę je, zamiast gotować. I nie piekę ich w wywarze, a od razu w sosie. Sos ten przyrządzam na bazie wywaru warzywnego lub mięsnego-warzywnego. Dodaję do niego trochę koncentratu pomidorowego, który ma wyrazisty smak i apetyczny kolor. Pod wpływem mąki, która znajduje się na powierzchni pulpetów, sos gęstnieje i robi się idealny do polania ziemniaków czy ryżu.
Przepis: Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety pieczone w lekkim sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- ok. 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyBułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, przestudź. Do mięsa mielonego dodaj bułkę, cebulę, jajko i przyprawy. Masę dobrze wyrób.
- Formowanie i pieczenieWywar zagotuj z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku. Wlej go do żaroodpornego naczynia. Z mięsnej masy formuj kule, każdą obtocz w mące, włóż do gorącego sosu. Naczynie przykryj, pulpety piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Jak podać pulpety w lekkim sosie?
Pulpety pieczone w lekkim sosie pomidorowym przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem. Dzięki temu zyskują na wyglądzie, ale też nabierają orzeźwiającego smaku. Podaję je zwykle z ugotowanym ryżem, choć można też z ziemniakami lub kaszą, np. jęczmienną, gryczaną.
Smacznym dopełnieniem takiego dania są gotowane warzywa, np. kalafior, brokuł, fasolka szparagowa albo surówki, np. surówka z kapusty, surówka z marchewki. Moja rodzina lubi też pulpety z ogórkami małosolnymi.