To najlepsza wersja zupy jarzynowej, jaką znam. Letnie warzywa smakują i wychodzą na zdrowie

Dodano:
Zupa jarzynowa z fasolką Źródło: Shutterstock / Maria Popa Photo
Jaką zupę najlepiej ugotować latem? Jarzynową! Wszak świeżych warzyw nie brakuje, a jest na tyle lekka, że każdy zje ją ze smakiem. Tym razem dorzuciłam do niej letnie warzywa, dzięki czemu nabrała ciekawszego smaku i wyglądu.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez zupy. Co więcej, niektórzy na tyle lubią zupy, że wolą je od drugich dań. I właśnie dla tych warto ugotować taki pyszny, lekki posiłek w sam raz na letnie dni. Moja zupa jest wyrazista w smaku i bardzo apetyczna, dzięki temu, że dodaję do niej nieoczywiste warzywa.

Jakie warzywa są dobre na zupę jarzynową?

Zupa jarzynowa to danie, do którego można dodać przeróżne warzywa. Zwykle jest to włoszczyzna, którą tworzą: marchew, pietruszka, seler i por oraz cebula. By zwiększyć pożywność zupy, zazwyczaj dodaje się też do niej ziemniaki. Mniej oczywistymi warzywami są zaś: fasolka szparagowa, kapusta, papryka, brokuł, kalafior, groszek zielony, kukurydza, cukinia czy pomidor. Odpowiednio dobrane sprawiają, że zupa jest pełna smaku i aromatu i apetycznie się prezentuje.

Jak zrobić wyrazistą zupę jarzynową?

Zupę jarzynową można ugotować na wywarze mięsnym lub warzywnym. Latem zwykle decyduję się na tę drugą wersję, bo jest lżejsza. By jednak zupa była pełna smaku, warzywa po rozdrobnieniu podsmażam na maśle. Dotyczy to włoszczyzny, bo pozostałe warzywa dodaję później i stopniowo, w zależności od tego, jak długo trzeba je gotować. Ogólnie staram się nie rozgotowywać warzyw, bo wtedy są zdrowsze i smaczniejsze. Smaku i aromatu zupie dodają też: listek laurowy, ziele angielskie i czosnek.

Przepis: Letnia zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z dodatkiem fasolki szparagowej, papryki i kapusty

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 3 ziemniaki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • koperek lub natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywWarzywa umyj, obierz. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę pokrój w kostkę, przesmaż w garnku na maśle razem z listkiem laurowym i zielem. Dodaj ok. 2 l wody, zagotuj, gotuj 10 minut na średnim ogniu.
  2. Gotowanie zupyDo wywaru wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj 10 minut. Potem dodaj fasolkę szparagową, kawałki papryki i posiekany czosnek. Całość gotuj jeszcze ok. 5-7 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zupę dopraw do smaku. Podawaj posypaną zieleniną.

Czym warto wzbogacić zupę jarzynową?

By zupa jarzynowa była smaczniejsza i pożywniejsza, warto dorzucić do niej kilka składników. Można do niej dodać np. trochę drobnego makaronu, domowych zacierek lub kaszy jaglanej. Niektórzy też zabielają ją kwaśną śmietaną lub słodką śmietanką. Przed podaniem zupę warto posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, koperkiem, lubczykiem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...