Cukinie napełniam kiełbasą i paroma dodatkami. Po upieczeniu mam pyszny, tani obiad
O smaku cukinii można powiedzieć tylko tyle, że jest delikatny. Warto jednak dostrzec w tym zaletę, bo dzięki tej delikatności warzywo to doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Ze względu na wielkość i kształt idealnie nadaje się też do faszerowania. I właśnie taką cukinię proponuję dziś wam przyrządzić na obiad. Będzie tanio i smacznie.
Jak przygotować cukinię do faszerowania?
Cukinię da się faszerować na różne sposoby. Można odkroić tylko końcówkę i wydrążyć jej miękki środek. Można pokroić ją w plastry i miejsce po usunięciu miękkiego miąższu napełnić nadzieniem. Jednak najłatwiej jest przekroić warzywo wzdłuż na połowę, a potem usunąć miąższ z nasionkami. Bezproblemowo da się to zrobić małą łyżeczką.
Powstałe łódeczki można oprószyć solą i pieprzem, a potem napełnić farszem i upiec. Jeśli farsz nie wymaga zbyt długiego pieczenia, wydrążone cukinie można najpierw podpiec same, a dopiero potem nadziać i zapiec.
Jak zrobić prosty, tani obiad z cukinii?
W tym daniu obiadowym najważniejsza jest cukinia. To właśnie ona stanowi jego podstawę, to właśnie ją nadziewam prostym farszem. A farsz robię z kiełbasy, cebuli, pomidorów i sera. Kiełbasę można wcześniej lekko zrumienić na patelni, by nabrała intensywniejszego aromatu. Jednak nie jest to konieczne.
Przepis: Cukinie z prostym farszem
Cukinie pieczone z farszem z kiełbasy, pomidorów, cebuli i sera
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas przygotowania
 - 20 min.
 - Czas gotowania
 - 50 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 350 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 średniej wielkości, młode cukinie
 - 200 g cienkiej kiełbasy
 - 1 łyżka oleju
 - 1/2 cebuli
 - 150 g pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
 - 150 g startego sera mozzarella
 - sól, pieprz
 - zielenina do posypania
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, każdą przekrój wzdłuż na połowę. Ze środka wydrąż miękki miąższ z nasionkami. Warzywo oprósz solą i pieprzem, ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykryj. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
 - Przygotowanie farszuKiełbasę przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, poszatkuj. Kiełbasę i cebulę zrumień delikatnie na oleju. Przestudzone składniki wymieszaj z przekrojonymi na pół pomidorkami i połową sera. Farsz dopraw.
 - Napełnianie i pieczeniePodpieczone połówki cukinii napełnij farszem. Wierzch posyp pozostałym serem, udekoruj plasterkami kiełbasy. Cukinie piecz jeszcze ok. 25 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem pieczenia pokrywę możesz usunąć, by ser ładnie się zrumienił. Potrawę posyp posiekaną zieleniną.
 
Czym jeszcze można nadziać cukinię?
Cukinię można też nadziać innymi farszami. Jednym z najpopularniejszych jest farsz z mielonego mięsa, które można wymieszać z ryżem. Dobrze też będzie smakować cukinia nadziana kuskusem i warzywami, podduszonymi pieczarkami i serem albo samym serem i pomidorami. Warzywo przed zapieczeniem można też polać sosem np. pomidorowym, śmietanowym, dzięki czemu zyska wyrazisty smak. Przed podaniem potrawę warto zaś posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, koperkiem.