Weź 3 składniki i zrób lody, które pokochasz od pierwszej łyżki. Spróbuj tego letniego hitu

Dodano:
Domowe lody cytrynowe Źródło: Shutterstock / etorres
Domowe lody są o niebo lepsze od sklepowych. A te z mojego przepisu eksplodują smakiem i mają odpowiednią konsystencję już po 3 godzinach chłodzenia. Są idealne do serwowania w pucharkach i wafelkach.

Domowe lody to pyszna alternatywa dla produktów gotowych. Ich smak i skład można dostosować do indywidualnych preferencji. To także bardzo ekonomiczna wersja letniego przysmaku – za niewielkie pieniądze przygotujesz deser dla całej rodziny.

Domowe lody można przygotować z różnych składników m.in. mleka, żółtek, śmietanki kremówki, cukru pudru i dodatków, serka wiejskiego, napojów roślinnych, a także ze skondensowanego mleka słodzonego lub niesłodzonego. Moja rodzina uwielbia domowe lody na bazie mleka skondensowanego, które nadaje deserowi wyjątkowy smak i aksamitną konsystencję oraz sprawia, że rozpływa się w ustach.

Jak zrobić domowe lody cytrynowe?

Przygotowując lody cytrynowe, również sięgam po skondensowane mleko słodzone. Dodaję też 2 łyżki gotowego lub domowego lemon curd – krem cytrynowy wzbogaca smak lodów oraz sprawia, że mają bardzo intensywny, żółty kolor. Możesz pominąć ten składnik i wówczas lody wyjdą jedynie delikatnie żółte. Alternatywnym rozwiązaniem jest dodanie do masy kilku kropli naturalnego barwnika spożywczego.

Do lodów wybieram cytryny o intensywnym, ale naturalnym zapachu. Zanim przystąpię do ścierania skórki i wyciskania soku, starannie myję owoce miękką szczoteczką, a następnie zanurzam w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (2 łyżeczki na litr wody) i zostawiam na 10 minut. Soda doskonale radzi sobie z pozostałościami wosków, pestycydów i innych substancji chemicznych, które mogą znajdować się na skórce cytrusów. Na koniec płuczę owoce pod bieżącą wodą, polewam wrzątkiem i wycieram do sucha.

Miąższ cytryn blenduję, a następnie przecieram pulpę przez bardzo drobne sitko (można również jedynie wycisnąć sok) i łączę z resztą składników. Wskazówka: ścierając skórkę, uważaj, żeby nie zetrzeć białej błonki, bo wówczas lody wyjdą gorzkie.

Przepis: Domowe lody cytrynowe

Pyszny, kremowy deser idealnie orzeźwia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 godz. 30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
447 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 duże cytryny
  • 2 łyżki lemon curd

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cytrynZetrzyj skórkę z 1-2 cytryn i zmiksuj miąższ, a następnie przetrzyj przez sitko.
  2. WykonanieZmiksuj słodzone mleko skondensowane z owocową pulpą i skórką oraz lemon curd – masa powinna być puszysta, gęsta i dobrze napowietrzona.
  3. MrożeniePrzełóż masę do pojemnika z pokrywką i wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Po 30-40 minutach zmiksuj lody, żeby zyskały jeszcze bardziej kremową konsystencję.

Domowe lody cytrynowe podaję udekorowane gałązkami mięty. Świetnie smakują również z dodatkiem bitej śmietany, świeżych owoców lub chrupiącej bezy. Możesz serwować je w pucharkach, wafelkach albo jako dodatek do ciast i deserów lodowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...