Tę lekką przekąskę z cukinii kochają u mnie wszyscy. Zdrowa, sycąca i gotowa w 15 minut
Gdy pojawia się mały głód i mamy ochotę na coś lekkiego, świeżego oraz pełnego smaku, to przygotowuję przekąskę z cukinii, mozzarelli i pomidorów. Danie inspirowane klasyczną sałatką caprese, smakuje jak gorące lato w słonecznej Italii. Połączenie grillowanej cukinii, kremowej mozzarelli i soczystych pomidorów, podkreślone aromatem m.in. świeżej bazylii, zawsze zachwyca.
Jak przygotować przekąskę z cukinii, mozzarelli i pomidorów?
Pyszną oraz elegancką przekąskę lub przystawkę, która jest idealna na co dzień i od święta, robię w 20 minut. Najbardziej angażujące jest przygotowanie cukinii, którą kroję w plastry o grubości centymetra i grilluję na patelni lub grillu, bądź podsmażam (możesz również posmarować plastry cukinii oliwą i oprószyć przyprawami oraz upiec w piekarniku).
Na przekąskę najlepsza jest młoda cukinia, która nie zawiązała twardych nasion i nie ma grubej skórki. Zanim ułożę warzywo na patelni grillowej, oprószam je z obu stron solą i odstawiam na 5 minut, żeby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie osuszam papierowym ręcznikiem. Gdy cukinia się grilluje, przygotowuję pozostałe składniki. Mozzarellę w kulce oraz mięsiste pomidory (np. malinowe) kroję w plastry, a listki bazylii oddzielam od łodyżek. Mając gotową cukinię oraz dodatki wystarczy jedynie „złożyć” przekąskę i skropić oliwą lub octem balsamicznym.
Przepis: Przekąska z cukinii, mozzarelli i pomidorów
Idealne połączenie chrupiącej cukinii z kremowym serem i soczystymi pomidorami. Pyszna, lekka przegryzka.
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Międzynarodowa
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 5 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 248 w każdej porcji
 
Składniki
- 1 średnia cukinia
 - 2 kulki mozzarelli
 - 2 średnie pomidory
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 gałązki bazylii
 - sól i pieprz kolorowy
 
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinię umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Oprósz warzywo solą, odstaw na 5 minut, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, przekrój na pół i lekko rozgnieć. Natrzyj czosnkiem plastry cukinii z obu stron. Wskazówka: cukinię możesz zastąpić grillowanymi plastrami bakłażana.
 - SmażenieRozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją cienką warstwą oliwy z oliwek. Grilluj warzywo z obu stron, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. W międzyczasie pokrój mozzarellę i pomidory w plastry.
 - WykonanieNa gorącej cukinii ułóż plasterki mozzarelli i pomidorów. Oprósz przekąskę solą, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym, skrop oliwą z oliwek (opcjonalnie) oraz udekoruj bazylią.
 
Inne wersje przekąski z cukinii
Przekąskę z cukinii można przyrządzić na kilka sposobów. Często przygotowuję ją z m.in.:
- grillowanym serem halloumi i suszonymi pomidorami w zalewie z oliwy z oliwek;
 - serem burrata oraz czarnymi lub zielonymi oliwkami;
 - serem gorgonzola, świeżym szpinakiem oraz prażonymi orzechami włoskimi;
 - wędzonym oscypkiem, szynką dojrzewającą, grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i świeżym oregano;
 - tofu i kaparami.
 
Wskazówka: smak przekąski można modyfikować, skrapiając gotowe danie aromatyzowaną oliwą np. z czosnkiem i bazylią, rozmarynem, suszonymi pomidorami, truflami lub chili.