Tę lekką przekąskę z cukinii kochają u mnie wszyscy. Zdrowa, sycąca i gotowa w 15 minut
Gdy pojawia się mały głód i mamy ochotę na coś lekkiego, świeżego oraz pełnego smaku, to przygotowuję przekąskę z cukinii, mozzarelli i pomidorów. Danie inspirowane klasyczną sałatką caprese, smakuje jak gorące lato w słonecznej Italii. Połączenie grillowanej cukinii, kremowej mozzarelli i soczystych pomidorów, podkreślone aromatem m.in. świeżej bazylii, zawsze zachwyca.
Jak przygotować przekąskę z cukinii, mozzarelli i pomidorów?
Pyszną oraz elegancką przekąskę lub przystawkę, która jest idealna na co dzień i od święta, robię w 20 minut. Najbardziej angażujące jest przygotowanie cukinii, którą kroję w plastry o grubości centymetra i grilluję na patelni lub grillu, bądź podsmażam (możesz również posmarować plastry cukinii oliwą i oprószyć przyprawami oraz upiec w piekarniku).
Na przekąskę najlepsza jest młoda cukinia, która nie zawiązała twardych nasion i nie ma grubej skórki. Zanim ułożę warzywo na patelni grillowej, oprószam je z obu stron solą i odstawiam na 5 minut, żeby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie osuszam papierowym ręcznikiem. Gdy cukinia się grilluje, przygotowuję pozostałe składniki. Mozzarellę w kulce oraz mięsiste pomidory (np. malinowe) kroję w plastry, a listki bazylii oddzielam od łodyżek. Mając gotową cukinię oraz dodatki wystarczy jedynie „złożyć” przekąskę i skropić oliwą lub octem balsamicznym.
Przepis: Przekąska z cukinii, mozzarelli i pomidorów
Idealne połączenie chrupiącej cukinii z kremowym serem i soczystymi pomidorami. Pyszna, lekka przegryzka.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 248 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 2 kulki mozzarelli
- 2 średnie pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki bazylii
- sól i pieprz kolorowy
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinię umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Oprósz warzywo solą, odstaw na 5 minut, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, przekrój na pół i lekko rozgnieć. Natrzyj czosnkiem plastry cukinii z obu stron. Wskazówka: cukinię możesz zastąpić grillowanymi plastrami bakłażana.
- SmażenieRozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją cienką warstwą oliwy z oliwek. Grilluj warzywo z obu stron, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. W międzyczasie pokrój mozzarellę i pomidory w plastry.
- WykonanieNa gorącej cukinii ułóż plasterki mozzarelli i pomidorów. Oprósz przekąskę solą, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym, skrop oliwą z oliwek (opcjonalnie) oraz udekoruj bazylią.
Inne wersje przekąski z cukinii
Przekąskę z cukinii można przyrządzić na kilka sposobów. Często przygotowuję ją z m.in.:
- grillowanym serem halloumi i suszonymi pomidorami w zalewie z oliwy z oliwek;
- serem burrata oraz czarnymi lub zielonymi oliwkami;
- serem gorgonzola, świeżym szpinakiem oraz prażonymi orzechami włoskimi;
- wędzonym oscypkiem, szynką dojrzewającą, grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i świeżym oregano;
- tofu i kaparami.
Wskazówka: smak przekąski można modyfikować, skrapiając gotowe danie aromatyzowaną oliwą np. z czosnkiem i bazylią, rozmarynem, suszonymi pomidorami, truflami lub chili.