Tę lekką przekąskę z cukinii kochają u mnie wszyscy. Zdrowa, sycąca i gotowa w 15 minut

Dodano:
Przekąska z cukinii, mozzarelli i pomidorów Źródło: Shutterstock / Ausf
Jak stworzyć lekką i efektowną przekąskę? Wystarczy wziąć cukinię, mozzarellę, pomidory oraz przyprawy, a pyszna przegryzka oraz przystawka zrobi się niemal sama!

Gdy pojawia się mały głód i mamy ochotę na coś lekkiego, świeżego oraz pełnego smaku, to przygotowuję przekąskę z cukinii, mozzarelli i pomidorów. Danie inspirowane klasyczną sałatką caprese, smakuje jak gorące lato w słonecznej Italii. Połączenie grillowanej cukinii, kremowej mozzarelli i soczystych pomidorów, podkreślone aromatem m.in. świeżej bazylii, zawsze zachwyca.

Jak przygotować przekąskę z cukinii, mozzarelli i pomidorów?

Pyszną oraz elegancką przekąskę lub przystawkę, która jest idealna na co dzień i od święta, robię w 20 minut. Najbardziej angażujące jest przygotowanie cukinii, którą kroję w plastry o grubości centymetra i grilluję na patelni lub grillu, bądź podsmażam (możesz również posmarować plastry cukinii oliwą i oprószyć przyprawami oraz upiec w piekarniku).

Na przekąskę najlepsza jest młoda cukinia, która nie zawiązała twardych nasion i nie ma grubej skórki. Zanim ułożę warzywo na patelni grillowej, oprószam je z obu stron solą i odstawiam na 5 minut, żeby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie osuszam papierowym ręcznikiem. Gdy cukinia się grilluje, przygotowuję pozostałe składniki. Mozzarellę w kulce oraz mięsiste pomidory (np. malinowe) kroję w plastry, a listki bazylii oddzielam od łodyżek. Mając gotową cukinię oraz dodatki wystarczy jedynie „złożyć” przekąskę i skropić oliwą lub octem balsamicznym.

Przepis: Przekąska z cukinii, mozzarelli i pomidorów

Idealne połączenie chrupiącej cukinii z kremowym serem i soczystymi pomidorami. Pyszna, lekka przegryzka.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
248 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 średnie pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki bazylii
  • sól i pieprz kolorowy

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinię umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Oprósz warzywo solą, odstaw na 5 minut, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, przekrój na pół i lekko rozgnieć. Natrzyj czosnkiem plastry cukinii z obu stron. Wskazówka: cukinię możesz zastąpić grillowanymi plastrami bakłażana.
  2. SmażenieRozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją cienką warstwą oliwy z oliwek. Grilluj warzywo z obu stron, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. W międzyczasie pokrój mozzarellę i pomidory w plastry.
  3. WykonanieNa gorącej cukinii ułóż plasterki mozzarelli i pomidorów. Oprósz przekąskę solą, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym, skrop oliwą z oliwek (opcjonalnie) oraz udekoruj bazylią.

Inne wersje przekąski z cukinii

Przekąskę z cukinii można przyrządzić na kilka sposobów. Często przygotowuję ją z m.in.:

  • grillowanym serem halloumi i suszonymi pomidorami w zalewie z oliwy z oliwek;
  • serem burrata oraz czarnymi lub zielonymi oliwkami;
  • serem gorgonzola, świeżym szpinakiem oraz prażonymi orzechami włoskimi;
  • wędzonym oscypkiem, szynką dojrzewającą, grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i świeżym oregano;
  • tofu i kaparami.

Wskazówka: smak przekąski można modyfikować, skrapiając gotowe danie aromatyzowaną oliwą np. z czosnkiem i bazylią, rozmarynem, suszonymi pomidorami, truflami lub chili.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...