Tę sałatkę z cukinii robię co roku na zimę. Oto trik na idealnie chrupiące warzywa
Najlepsze sałatki powstają w kuchni mojej cioci. To u niej pierwszy raz spróbowałem takiej z cukinią, papryką i pomidorami, zamkniętej na zimę. Stała wtedy na stole obok innych przetworów, a każdy słoik miał starannie podpisaną etykietkę. Pamiętam, jak mówiła, że warzywa trzeba poczuć ręką, zanim trafią do garnka. Teraz kiedy sam robię zapasy na zimę, wracam do tamtego smaku i tych kilku prostych składników.
Jak zrobić sałatkę warzywną na zimę?
Aby zachować chrupkość warzyw, warto wybierać cukinię z jędrną skórką oraz paprykę twardą i błyszczącą. Pomidory powinny być dojrzałe, lecz zwarte. Zalewy nie należy przegotowywać. Wystarczy ją wymieszać na zimno, aby zachować świeżość.
Warzywa po zasoleniu delikatnie zmiękną, a także szybciej wchłoną aromaty marynaty. Ubijanie warzyw w słoiku to nie tylko sposób na zmieszczenie większej ilości. To również metoda ograniczenia ilości powietrza, co przedłuża trwałość. Jeśli masz czas, to warto sięgnąć po mandolinę do krojenia. Cienkie i równe plasterki lepiej się marynują i wyglądają estetycznie po otwarciu.
Przepis: Sałatka ze słoika
Proste połączenie tego, co dojrzewa latem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 213 w każdej porcji
Składniki
- 2 młode cukinie (ok. 600 g)
- 3 czerwone papryki
- 4 twarde pomidory (np. lima)
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 100 ml octu 10%
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu na słoik
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 liść laurowy na słoik
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywUmyj warzywa. Cukinię pokrój na plasterki, paprykę w paski, pomidory w grube cząstki. Czosnek obierz i podziel na plasterki. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut, by puściły trochę soku.
- Przygotowanie marynatyW osobnym naczyniu wymieszaj ocet, olej, cukier i przyprawy (bez liści laurowych i pieprzu – te trafią do słoików). Nie gotuj zalewy. Po 30 minutach odsącz warzywa z nadmiaru soku i wymieszaj z marynatą.
- PasteryzowanieDo czystych, wyparzonych słoików włóż po plasterku czosnku, ziarenka pieprzu, gorczycę i listek laurowy. Włóż warzywa z marynatą, dobrze ubijając. Dolej resztę zalewy. Pasteryzuj słoiki przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Po wyjęciu postaw do góry dnem.
Jakie warzywa można użyć do takiej sałatki?
Większość warzyw można przygotować w taki sposób, by móc delektować się ich smakiem nawet zimą. Poniższa lista pomoże stworzyć wyjątkowe kompozycje, które urozmaicą chłodne miesiące:
- Marchewka – pokrojona w cienkie plasterki lub słupki, dodaje chrupkości i słodyczy.
- Cebula – najlepiej czerwona lub szalotka, w piórkach lub krążkach, łagodnieje w zalewie.
- Buraki – ugotowane i pokrojone w cienkie plastry, nadają intensywny kolor i ziemisty smak.
- Fasolka szparagowa – blanszowana, zachowuje jędrność i dobrze chłonie aromaty.
- Kalafior – podzielony na małe różyczki, świetnie komponuje się z ostrzejszą zalewą.
- Brokuły – lekko blanszowane, dodają koloru i tekstury.
- Seler korzeniowy – cienko pokrojony, lekko pikantny i aromatyczny.
- Rzodkiewka – chrupiąca, z lekko ostrym posmakiem.
- Brukselka – najlepiej lekko podgotowana, zyskuje łagodniejszy smak po zamarynowaniu.
- Ogórki – klasyka marynowania, można użyć gruntowych lub kiszonych jako kontrast.