Został Ci rosół z obiadu? Zrób zupę, która syci jak dwa dania i gotowa jest w 30 minut

Dodano:
Kremowa zupa z kurczakiem
Jeżeli nie wyobrażasz sobie niedzieli bez rosołu, to składniki na kremową zupę znajdziesz w lodówce. Dzięki kilku dodatkom przygotujesz potrawę, która zastąpi dwudaniowy obiad.

Resztki rosołu i gotowany kurczak to doskonała baza kremowej, aromatycznej zupy, którą dzięki dodatkom można dopasować do pory roku. Latem często przygotowuję kremową zupę z kurczakiem, zabieloną śmietanką oraz wzbogaconą porcją warzyw m.in. listkami szpinaku i ostrą papryką.

Jak przygotować kremową zupę z kurczakiem?

Poniższy przepis nie uwzględnia wielu dodatków, więc zupa zalicza się do kategorii ekspresowych dań, które można przygotować bez żadnego wysiłku. Wystarczy obrać mięso i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć dodatki, zalać rosołem, zabielić i przyprawić. Po 25-30 minutach można cieszyć się smakiem pysznego i bardzo pożywnego posiłku.

Wskazówka: jeżeli lubisz zupy kremy, to polecam zblendować warzywa z rosołu z niewielką ilością mięsa i dodać do zupy, dzięki czemu zyska gęstą konsystencję.

Smak zupy wzbogacam cebulą podsmażoną z czosnkiem oraz papryczką chili. Gdy zupa jest gorąca, dodaję liście szpinaku i czekam, aż zmiękną. Na koniec dodaję śmietankę i wrzucam mięso, żeby się zagrzało.

Przepis: Kremowa zupa z kurczakiem

Delikatne mięso kurczaka zanurzone jest w jedwabistym, śmietanowym płynie z nutą czosnku i ziołowego pieprzu. Wartości daniu dodają liście szpinaku.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
429 w każdej porcji

Składniki

  • tuszka kurczaka z rosołu
  • 700 ml rosołu
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj (zupa wyjdzie mniej pikantna, jeżeli usuniesz pestki przed krojeniem chili). Ostrą paprykę możesz zastąpić kolorową papryką słodką. Szpinak przebierz i umyj.
  2. SmażenieW garnku rozgrzej klarowane masło. Podsmaż cebulę razem z czosnkiem i papryczką chili (ilość wedle uznania).
  3. GotowanieZalej podsmażone warzywa rosołem i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy rosół będzie gorący, dodaj szpinak i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie.
  4. Zabielanie i dodanie kurczakaZahartuj śmietankę gorącą zupą i dodaj do garnka. Gotuj, aż zupa lekko zgęstnieje, dodaj kurczaka i podgrzewaj 2 minuty. Na koniec dopraw danie kurkumą, pieprzem ziołowym oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym lub kolorowym.

Kremowa zupa z kurczakiem doskonale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, grzanek czosnkowych i chrupiących tostów. Można ją również serwować z makaronem lub ryżem. Danie wyśmienicie smakuje posypane natką pietruszki lub kolendry.

Opcjonalne dodatki do kremowej zupy z kurczakiem

Smak zupy możesz podbić, dodając np. różyczki brokuła, różyczki kalafiora, żółtą i zieloną fasolkę szparagową, kukurydzę, fasolę z puszki, cukinię, pora, selera naciowego, jarmuż. Miękkie warzywa wystarczy gotować 5-10 minut. Inne dodatki do kremowej zupy to np. podsmażony boczek, pokrojone w kostkę ziemniaki, świeże i suszone zioła m.in. tymianek, oregano, rozmaryn, a także aromatyczne przyprawy, dzięki którym można całkiem zmienić smak potrawy np. mieszanka przypraw do potraw kuchni chińskiej, przyprawa curry, sos sojowy, przyprawa pięciu smaków, przyprawa siedmiu smaków.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...