Zrobiłem raz i przepadli. Zdrowy dodatek do obiadu w 20 minut, który znika ze stołu pierwszy
Często szukam sposobów, które pozwalają bez wielkiego wysiłku i masy wolnego czasu urozmaicić codzienne menu. Moim niezawodnym rozwiązaniem są smażone warzywa do obiadu. To nie tylko szybki, ale i niezwykle smaczny sposób na wzbogacenie wielu dań o solidną porcję witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.
Jak przygotować smażone warzywa do obiadu?
Przygotowanie pysznego dodatku na ciepło nie jest trudne i pracochłonne. Mój przepis uwzględnia dodanie ziemniaków, które gotuję do miękkości, odcedzam i odparowuję na sitku (doskonale sprawdzą się również pokrojone w kostkę lub plasterki ziemniaki z wczorajszego obiadu). Możesz pominąć dodanie ziemniaków i podać je jako np. purée.
Ziemniaki wrzucam na patelnię z podsmażoną cebulą, cukinią, czosnkiem, pieczarkami oraz kolorowymi paprykami i smażę, aż lekko się przyrumienią. Smak dodatku do obiadu wzbogacam świeżymi i suszonymi ziołami. Inne warzywa, które możesz dorzucić na patelnię przed dodaniem ziemniaków, to np. bakłażan, jarmuż, różyczki kalafiora, różyczki brokułu, brukselka (najpierw zblanszowana), liście szpinaku, seler naciowy, marchewka, buraki (wcześniej ugotowane np. w barszczu lub upieczone), fasolka szparagowa.
Przepis: Smażone warzywa do obiadu
Pełny aromatu, zdrowy dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 255 w każdej porcji
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 średnia papryka zielona
- 1 średnia cukinia
- 12 średnich pieczarek
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- kilka gałązek tymianku
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki pokrój w ćwiartki lub dużą kostkę i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku, a następnie odcedź i odparuj.
- Przygotowanie pozostałych warzywPapryki pokrój w dużą kostkę lub w paseczki. Cukinię pokrój w plasterki, półplasterki lub dużą kostkę. Cebulę pokrój w ósemki lub piórka. Czosnek pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce. Pieczarki pokrój w ćwiartki lub plasterki. Umieść warzywa w misce, oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem, roztartym w dłoniach oregano oraz rozmarynem i wymieszaj.
- SmażenieWrzuć przyprawione warzywa na mocno rozgrzaną oliwę z oliwek i smaż, aż lekko się przyrumienią i zmiękną. Dodaj na patelnię ziemniaki oraz gałązki tymianku i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki lekko się przyrumienią, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smażone warzywa do obiadu podaję od razu po przygotowaniu.
Do jakich dań pasują smażone warzywa?
Smażone warzywa to samodzielny posiłek (możesz podać je na przekąskę lub jako wegetariański obiad/kolację) oraz doskonały dodatek do różnych dań. Podaję je do m.in.:
- kotletów mielonych, schabowych i drobiowych,
- kotletów bezmięsnych, np. z ciecierzycy, kaszy gryczanej lub boczniaków,
- pieczeni wieprzowej i drobiowej,
- gulaszu wieprzowego, wołowego i drobiowego,
- wieprzowych i drobiowych roladek z różnym nadzieniem, np. szpinakiem i serem feta oraz farszem z pieczarek,
- kaszotto i risotto (w wersji bez ziemniaków),
- smażonej, grillowanej i pieczonej ryby,
- sadzonych jajek.