Kroję cukinię w plastry i na 15 minut wstawiam do piekarnika. Ta przekąska to u mnie hit
Przekąski nie są złe, pod warunkiem że sięgamy po coś wartościowego. Z całą pewnością do takich zdrowych składników należą warzywa, a tu w szczególności cukinia. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma też łagodny smak, który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Dziś sięgnę po bardzo popularny.
Z jakimi składnikami komponuje się cukinia?
Cukinia to warzywo, którego smak jest na tyle delikatny, że można ją łączyć z różnymi dodatkami. Bardzo dobrze robi jej towarzystwo pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, a także ziół i serów. Można też zestawiać ją z szynką gotowaną, dojrzewającą, a także z mielonym mięsem.
Jak zrobić przekąskę z cukinii?
Moją przekąskę z cukinii robię tak prosto, że prościej się nie da. Kroję tylko cukinię w plasterki, oprószam je przyprawami, posypuję startym serem i wstawiam do piekarnika. Całość piekę w średniej temperaturze, by cukinia nieco zmiękła, a ser zdążył się rozpuścić i lekko zrumienić. Moja rodzina już pokochała tę przekąskę, myślę, że wam też przypadnie do gustu.
Przepis: Cukinia z serem
Plastry cukinii zapiekane pod pierzynką z sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 155 w każdej porcji
Składniki
- 2 młode, nieduże cukinie
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- 150 g mozzarelli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze talarki. Oprósz je czosnkiem, solą i pieprzem. Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach.
- Pieczenie cukiniiPlastry cukinii ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek posyp startym serem. Całość piecz ok. 15 minut w 180-190 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Najlepszym serem do posypania cukinii będzie mozzarella. Gdy jednak chcecie, by przekąska miała bardziej wyrazisty smak, możecie ją wymieszać np. ze startym parmezanem.
Jak podać przekąskę z cukinii?
Tę przekąskę z cukinii najlepiej podać, gdy jest jeszcze ciepła. Wtedy bowiem ser jest ciągnący, a jednocześnie chrupiący. Można też jednak zjeść ją zimną. Dobrym dodatkiem do tej prostej, lekkiej przekąski będzie sos jogurtowo-czosnkowy. Jak go zrobić? W miseczce należy wymieszać 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę śmietany i łyżkę majonezu. Potem dodać przeciśnięty przez praskę ząbek i całość doprawić solą i pieprzem.