Ten pikantny sos z moreli zachwyca każdego. Zrób, zamknij w słoiczkach i korzystaj, kiedy chcesz
Chutney morelowy to inaczej gęsty sos z moreli. Robi się go niczym dżem owocowy, tyle że w rondlu lądują także wytrawne dodatki. Można zamykać go w słoikach i korzystać przez cały rok, bo jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów czy grzanek.
Co to jest chutney?
Chutney to gęsty pochodzący z kuchni indyjskiej, przygotowywany z owoców, warzyw, cukru, octu i przypraw. Łączy w sobie smaki słodki, kwaśny, pikantny i korzenny, tworząc intensywny, aromatyczny dodatek do wielu potraw. Bazą takich sosów mogą być różne owoce, nie tylko morele, ale też gruszki, jabłka, mango czy śliwki. Doprawia się je między innymi imbirem, chilli, czosnkiem, goździkami, cynamonem, gorczycą czy curry.
Chutney świetnie pasuje do serów, mięs (szczególnie pieczonych i wędzonych), pasztetów, curry, a także jako dodatek do kanapek, grzanek czy burgerów. Można go przygotować samodzielnie i przechowywać w słoikach – dojrzewa i zyskuje głębię smaku z czasem, podobnie jak dobre przetwory.
Jak zrobić chutney morelowy?
Przepis i składniki są proste. Bazą są morele (wybierz owoce niezepsute, bez oznak pleśni czy zgnilizny) oraz cebula, ale o smaku decydują przyprawy. Koniecznie spróbuj swojego sosu z moreli, zanim zamkniesz go w słoikach. To jest moment, kiedy można jeszcze go doprawić lub nieco złagodzić jego smak (jeśli jest za ostry, przesmaż w drugim rondlu dodatkowe morele i dodaj do całości).
Długość smażenia zależy od soczystości owoców, ale też tego, jak gęste sosy preferujesz. Aby ocenić dobrze rzeczywistą gęstość sosu, zrób test zimnego talerzyka: wyłóż odrobinę sosu na zimny talerzy, dzięki czemu niemal natychmiast ostygnie, a ty zobaczysz, czy jego konsystencja ci odpowiada.
Przepis: Chutney z moreli
Wytrawny sos na bazie moreli i cebuli.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 2134
Składniki
- 1 kg moreli
- 2 czerwone cebule
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka chili
- 4 łyżki oleju
- sól
Sposób przygotowania
- Robienie sosuCebulę pokrój drobno. Morele pokrój w kostkę. Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem, dodaj cebulę, cynamon, kurkumę, chilli i ziele angielskie, smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj cukier i owoce. Smaż, aż zaczną puszczać sok, dodaj ocet, dopraw solą i smaż, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Szykowanie słoikówGorący chutney przekładaj do wyparzonych słoików. Zakręcaj, obracaj do góry dnem i zostaw do wystgnięcia.