Moje placuszki z cebuli biją na głowę krążki. Zrób teraz, znikną w chwilę

Dodano:
Chrupiąca przekąska z cebuli Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Szukasz przepisu na szybką przekąskę? Moje placuszki cebulowe są proste i szybkie do zrobienia oraz znikają w mgnieniu oka. Zapraszam po przepis na wytrawną przegryzkę.

Kiedy nachodzi nas ochota na coś chrupiącego, słonego i absolutnie uzależniającego, to przygotowuję aromatyczne placuszki z cebuli, które świetnie nadają się nie tylko na przekąskę, ale także stanowią alternatywę dla placków ziemniaczanych oraz mogą być podawane jako dodatek np. do gulaszu.

Jak zrobić chrupiące placuszki z cebuli?

Przygotowanie cebulowej przekąski zajmuje krótką chwilę i nie wymaga wiele pracy. Pierwszy krok to zrobienie ciasta, w którym zostanie zatopiona cebula. Bazę stanowią lekko ubite mikserem jajka z dodatkiem żółtego sera, mielonego siemienia lnianego i mąki pełnoziarnistej (siemię lniane i mąkę pełnoziarnistą możesz zastąpić mąką pszenną lub zmniejszyć ilość mąki i dodać więcej sera). Do ciasta dodaję pokrojoną w cieniutkie piórka żółtą cebulę, która ma intensywny, pikantny smak (cebulę można również pokroić w kostkę lub krążki, które po zanurzeniu w cieście można usmażyć na głębokim tłuszczu).

Placuszki z cebuli smażę na patelni, ale świetnie smakują również placuszki w wersji fit, czyli upieczone w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej. Temperatura pieczenia to 220 stopni Celsjusza (piekarnik) lub 200 stopni Celsjusza (frytkownica beztłuszczowa). Chrupiąca przekąska jest gotowa po około 10-15 minutach pieczenia (w zależności od grubości placuszków). Po upływie połowy czasu pieczenia trzeba przewrócić placki na drugą stronę, żeby równomiernie się przyrumieniły.

Przepis: Chrupiące placuszki z cebuli

Te placuszki cebulowe to wyrazista i sycąca przekąska, łącząca ciekawe warstwy smakowe.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
473 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie żółte cebule
  • 5 średnich jajek
  • 150 g startego na tarce sera gouda
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • mały pęczek natki pietruszki
  • 8 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na placuszki cebuloweJajka wbij do dużej miski i ubijaj mikserem, aż lekko się spienią. Dodaj mielone siemię lniane, mąkę pełnoziarnistą oraz starty na tarce ser żółty i wymieszaj – masa powinna być gęsta.
  2. Dodanie cebuli i przyprawianieDodaj do ciasta posiekaną w cieniutkie piórka cebulę, a także sól, świeżo zmielony pieprz, ostrą oraz słodką paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki.
  3. SmażenieRozgrzej olej i smaż partiami małe placuszki. Gotowe placki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Cebulowe placuszki podaję od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany, wiejskiego twarożku, sosu czosnkowego, sosu jogurtowo-ziołowego oraz ketchupu.

Opcjonalne dodatki do ciasta na chrupiące placuszki z cebuli

Smak cebulowych placuszków można modyfikować na wiele sposobów, dodając np.:

  • przeciśnięty przez praskę czosnek, czosnek granulowany, świeży lub suszony czosnek niedźwiedzi,
  • świeże i suszone zioła – ze smakiem cebuli doskonale komponuje się kolendra, oregano, tymianek i rozmaryn,
  • ciemne lub jasne piwo – 100-150 ml wysokiej jakości piwa sprawi, że ciasto zyska wyjątkowy aromat (procenty odparują w czasie smażenia),
  • aromatyczne sery m.in. parmezan, cheddar, ementaler,
  • inne odmiany cebuli m.in. cebula czosnkowa, cebula czerwona, cebulka dymka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...