Moje placuszki z cebuli biją na głowę krążki. Zrób teraz, znikną w chwilę
Kiedy nachodzi nas ochota na coś chrupiącego, słonego i absolutnie uzależniającego, to przygotowuję aromatyczne placuszki z cebuli, które świetnie nadają się nie tylko na przekąskę, ale także stanowią alternatywę dla placków ziemniaczanych oraz mogą być podawane jako dodatek np. do gulaszu.
Jak zrobić chrupiące placuszki z cebuli?
Przygotowanie cebulowej przekąski zajmuje krótką chwilę i nie wymaga wiele pracy. Pierwszy krok to zrobienie ciasta, w którym zostanie zatopiona cebula. Bazę stanowią lekko ubite mikserem jajka z dodatkiem żółtego sera, mielonego siemienia lnianego i mąki pełnoziarnistej (siemię lniane i mąkę pełnoziarnistą możesz zastąpić mąką pszenną lub zmniejszyć ilość mąki i dodać więcej sera). Do ciasta dodaję pokrojoną w cieniutkie piórka żółtą cebulę, która ma intensywny, pikantny smak (cebulę można również pokroić w kostkę lub krążki, które po zanurzeniu w cieście można usmażyć na głębokim tłuszczu).
Placuszki z cebuli smażę na patelni, ale świetnie smakują również placuszki w wersji fit, czyli upieczone w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej. Temperatura pieczenia to 220 stopni Celsjusza (piekarnik) lub 200 stopni Celsjusza (frytkownica beztłuszczowa). Chrupiąca przekąska jest gotowa po około 10-15 minutach pieczenia (w zależności od grubości placuszków). Po upływie połowy czasu pieczenia trzeba przewrócić placki na drugą stronę, żeby równomiernie się przyrumieniły.
Przepis: Chrupiące placuszki z cebuli
Te placuszki cebulowe to wyrazista i sycąca przekąska, łącząca ciekawe warstwy smakowe.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 473 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie żółte cebule
- 5 średnich jajek
- 150 g startego na tarce sera gouda
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- mały pęczek natki pietruszki
- 8 łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta na placuszki cebuloweJajka wbij do dużej miski i ubijaj mikserem, aż lekko się spienią. Dodaj mielone siemię lniane, mąkę pełnoziarnistą oraz starty na tarce ser żółty i wymieszaj – masa powinna być gęsta.
- Dodanie cebuli i przyprawianieDodaj do ciasta posiekaną w cieniutkie piórka cebulę, a także sól, świeżo zmielony pieprz, ostrą oraz słodką paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki.
- SmażenieRozgrzej olej i smaż partiami małe placuszki. Gotowe placki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Cebulowe placuszki podaję od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany, wiejskiego twarożku, sosu czosnkowego, sosu jogurtowo-ziołowego oraz ketchupu.
Opcjonalne dodatki do ciasta na chrupiące placuszki z cebuli
Smak cebulowych placuszków można modyfikować na wiele sposobów, dodając np.:
- przeciśnięty przez praskę czosnek, czosnek granulowany, świeży lub suszony czosnek niedźwiedzi,
- świeże i suszone zioła – ze smakiem cebuli doskonale komponuje się kolendra, oregano, tymianek i rozmaryn,
- ciemne lub jasne piwo – 100-150 ml wysokiej jakości piwa sprawi, że ciasto zyska wyjątkowy aromat (procenty odparują w czasie smażenia),
- aromatyczne sery m.in. parmezan, cheddar, ementaler,
- inne odmiany cebuli m.in. cebula czosnkowa, cebula czerwona, cebulka dymka.