Ten makaron z chrupiącą cukinią ratuje mój obiad w tygodniu. 25 minut i smakuje obłędnie
Gdy mam zaledwie chwilę na przygotowanie pełnowartościowego i smacznego obiadu, to stawiam na niezawodne połączenie – makaron z cukinią i aromatycznym parmezanem. To prawdziwy strzał w dziesiątkę dla zabieganych! Danie jest gotowe raz-dwa, a jego smak i wartości odżywcze sprawiają, że idealnie wpisuje się w założenia dobrze zbilansowanej diety.
Jak zrobić makaron z cukinią?
Smaczny i zdrowy obiad w mniej niż 30 minut? Tak, to możliwe! Poniższy przepis to doskonały przykład szybkiej i zdrowej kuchni. Często przygotowuję to danie w środku tygodnia, gdy grafik zawodowych i domowych obowiązków pęka w szwach. Przygotowuję je również z makaronu z wczorajszego obiadu.
Nastawiam wodę na makaron i zabieram się za przygotowanie dodatków. Pokrojoną w kostkę, paseczki lub półplasterki cukinię wrzucam na patelnię i smażę na oliwie z oliwek razem z czosnkiem. Gdy makaron jest gotowy do odcedzania, odlewam nieco wody, a następnie razem z makaronem dodaję ją na patelnię. Mieszam składniki, dodaję starty na tarce parmezan i po 2 minutach podaję przepyszną, pożywną potrawę.
Przepis: Makaron z cukinią
Penne z delikatnie chrupiącą cukinią, aromatycznym czosnkiem i wyrazistym parmezanem zachwyca prostotą i głębią śródziemnomorskiego smaku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 531 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu penne
- 2 małe cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka tartego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Wrzuć makaron i ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowując 2/3-1 szklanki wody z gotowania.
- Przygotowanie dodatkówRozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cukinię oraz drobno posiekany czosnek i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż cukinia zmięknie.
- WykonanieWrzuć makaron na patelnię z cukinią. Dodaj wodę oraz połowę tartego parmezanu i wymieszaj. Podgrzewaj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw danie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z cukinią podaję od razu po przygotowaniu. Porcje potrawy posypuję pozostałym parmezanem.
Inne smaczne dodatki do makaronu z cukinią
Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając np.:
- świeże i suszone zioła – ze smakiem cukinii doskonale komponuje się bazylia, oregano, tymianek, majeranek, natka pietruszki, mieszanka ziół prowansalskich, czosnek niedźwiedzi, szałwia,
- pomidorki koktajlowe – dodane po podsmażeniu cukinii nadadzą potrawie słodkawy posmak,
- ser ricotta, feta lub mascarpone – zamiast parmezanu możesz dodać na patelnię 2-3 łyżki kremowych serów, które nie tylko zagęszczą sos, ale także nadadzą daniu wyjątkowy smak,
- świeżą papryczkę chili lub płatki chili – świetnie komponują się z pozostałymi składnikami, podbijając smak dania.