Ten jeden błąd sprawiał, że schabowe mi się przypalały. Mama zdradziła mi swój trik – teraz są idealne

Dodano:
Kotlety schabowe Źródło: Shutterstock / Sham Clicks
Smażycie schabowe na obiad? Ja bardzo często, jednak dopiero niedawno odkryłam dlaczego łatwo mi się przypalają. To nie kwestia zbyt dużego ognia, ale jednego dodatku. Doszłyśmy do tego razem z mamą, której kotlety są idealne.

Kotlety schabowe często towarzyszą nam w czasie weekendowego obiadu. To tradycyjne danie lubią przecież wszyscy i robi się je bardzo łatwo. Łatwo nie oznacza, że za każdym razem wychodzą idealne. Ja do niedawna miałam problem z ich kolorem. Bardzo łatwo mi się przypalały, w wyniku czego nie wyglądały apetycznie. Teraz już wiem, gdzie popełniałam błąd.

Jak przygotować mięso na kotlety schabowe?

Mięso przeznaczone na kotlety schabowe to oczywiście schab wieprzowy. Należy go pokroić w niezbyt grube plastry, a potem równomiernie rozbić na grubość ok. 0,7-1 cm. Płaty mięsa trzeba oprószyć solą i pieprzem, można też majerankiem, solą czosnkową, papryką. Mięso warto zamarynować, np. w mleku i cebuli czy w samej maślance. Dzięki temu nabierze jeszcze lepszego smaku i większej kruchości.

Jak usmażyć rumiane kotlety schabowe?

Idealne kotlety schabowe powinny być chrupiące z wierzchu oraz miękkie i soczyste w środku. Ważne jest też, by ich skórka, a więc panierka były ładnie zrumienione. Do niedawna rzadko mi taka wychodziła, bo dosyć szybko kotlety mi się przypalały. A wcale nie smażyłam ich na dużym ogniu.

Po wymianie doświadczeń z moją mamą doszłam do wniosku, że dużo może tu psuć mleko. Dodaję go odrobinę do roztrzepanego jajka, by nieco rozrzedzić masę. Jak się okazuje, mama robi podobnie tyle, że nie dodaje mleka, a jedynie wodę. Przetestowałam i rzeczywiście kolejnym razem moje schabowe wyszły ślicznie rumiane, bez brązowo-czarnych plam.

Przepis: Rumiane schabowe

Idealnie rumiane kotlety schabowe w chrupiącej panierce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu środkowego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry schabu opłucz, osusz, rozbij dość cienko przy użyciu kuchennego młotka. Każdy płat mięsa oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na przynajmniej 15 minut.
  2. Smażenie kotletówNa jeden płaski talerz wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W głębszym talerzu rozrób jajko z łyżką wody. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Każdy kotlet panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Jak usmażyć idealne kotlety schabowe?

By kotlety schabowe wyszły idealne trzeba pamiętać o kilku szczegółach.

  • Mięso powinno mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej. Położenie na rozgrzanej patelni mięsa z lodówki może skutkować gwałtownym skurczem i dużą twardością mięsa.
  • Po obtoczeniu płatów mięsa w panierce, panierkę trzeba lekko docisnąć do powierzchni kotleta. Wtedy jest większa szansa, że nie będzie od niego odchodziła w czasie smażenia.
  • Kotlety należy smażyć na sporej ilości tłuszczu np. smalcu, oleju. Tłuszcz powinien być średnio rozgrzany. Zbyt wysoka temperatura smalcu czy oleju sprawi, że panierka szybko zacznie się przypalać, a w środku kotlety pozostaną na w pół surowe.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...