Rozdrabniam twaróg widelcem i smażę górę puszystych racuchów. Znikają co do jednego

Dodano:
Racuchy Źródło: Shutterstock / from my point of view
Czy jest wśród was ktoś, kto nie lubi racuchów? Ja nikogo takiego nie znam, a w moim domu racuchy należą do ulubionych potraw. Te twarogowe są nie tylko smaczne, ale też bardzo pożywne. Zobaczcie, jak prosto się je robi.

Racuchy są idealne na podwieczorek lub wczesną kolację, ale moja rodzina mogłaby je jeść o każdej porze dnia. Lubię je robić, bo nie zajmuje to dużo czasu, a mam poczucie, że daję najbliższym coś nie tylko smacznego, ale też wartościowego.

Czym spulchnić twarogowe racuchy?

Tradycyjne racuchy spulchnia się drożdżami. Są smaczne i bardzo puszyste, trzeba tylko poczekać, by ciasto wyrosło. Dlatego najlepiej nastawić ciasto godzinę wcześniej, bo mniej więcej tyle czasu potrzebuje, by podwoić swoją objętość.

Ja zwykle jednak robię racuchy na proszku do pieczenia. Ten spulchniacz ma tę zaletę, że przygotowane z jego dodatkiem ciasto można od razu smażyć. Placki wychodzą wilgotne i bardzo smaczne.

Jak zrobić puszyste racuchy twarogowe?

Puszyste racuchy twarogowe robię przy użyciu widelca i łyżki. Pierwszym rozdrabniam twaróg, łyżką mieszam ciasto. Co prawda można je spulchnić jeszcze bardziej, dodając oddzielnie ubite białko. Jednak zabieg ten nie jest konieczny, bo racuchy i tak są puchate i mięciutkie.

Na racuchy najlepiej przeznaczyć półtłusty lub tłusty twaróg. Ma delikatną strukturę, dzięki czemu racuchy wychodzą aksamitne i nie czuć w nich kawałków twarogu. Chudy twaróg może się okazać zbyt suchy i wyczuwalny w czasie jedzenia.

Przepis: Twarogowe racuchy

Szybkie puszyste racuchy z twarogiem na proszku do pieczenia

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg rozgnieć widelcem, rozmieszaj z jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i ewentualnie 2-3 łyżki mleka czy jogurtu, jeśli ciasto jest zbyt gęste.
  2. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż racuchy po ok. 3 minuty z każdej strony. Zdejmuj je z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: Do ciasta na racuchy można dodać trochę namoczonych i odsączonych rodzynek albo pokrojonych, świeżych śliwek.

Jak podać racuchy twarogowe?

Racuchy twarogowe doskonale smakują oprószone cukrem pudrem lub polane miodem. W sezonie na owoce jagodowe można jednak podać je z całymi, pokrojonymi lub zblendowanymi truskawkami, borówkami czy malinami. Dobrym dodatkiem będzie też serek homogenizowany, gęsta śmietana lub ubita śmietanka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...