Nie gotuj jej za długo! Tak duszę młodą kapustę, że nikt nie zostawia ani łyżki

Dodano:
Duszona kapusta Źródło: Shutterstock / Helena Zolotuhina
Uwielbiam młode warzywa za ich pełny smak i delikatność. Również za to, że nie wymagają długiego gotowania. Dzięki temu raz-dwa można je zamienić w pyszną potrawę lub dodatek do obiadu.

Młoda kapusta to jedno z tych warzyw, na które czekam cały rok. Doskonale smakują przyrządzone z niej surówki, ale też proste potrawy, takie jak ten dodatek do obiadu. W ciepłe dni niekórym wystarcza za cały obiad. Ja zwykle zjadam go z chlebem. Ta kapusta po prostu jest przepyszna.

Czy trzeba obgotowywać kapustę?

Kapusta to jedno z tych warzyw, które w czasie gotowania czy duszenia wydziela charakterystyczny zapach. Z tego powodu wiele osób najpierw ją obgotowuje, a dopiero potem zalewa porcją świeżej wody i dusi do miękkości. Młoda kapusta jest jednak dość delikatna w smaku i nie trzeba jej obgotowywać. Wystarczy tylko uchylić pokrywkę w czasie gotowania, a nieprzyjemna woń łatwo się ulotni z warzywa.

Jak zrobić kapustę duszoną do obiadu?

Kapustę do obiadu duszę zwykle z innym warzywem, a mianowicie z młodą marchewką. Dodaje ona przyjemnego smaku i atrakcyjnego wyglądu. Dodatkowo do duszonej kapusty warto dodać trochę wędzonego, podsmażonego boczku. Świetnie komponuje się z warzywami i wynosi je na smakowe wyżyny.

Przepis: Duszona kapusta

Kapusta duszona z marchewką i boczkiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę oczyść z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki, usuń głąb, poszatkuj dość grubo. Marchewkę obierz, zetrzyj na grubych oczkach. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na suchej patelni, aż będzie rumiany i wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż razem, aż cebula się zeszkli.
  2. Duszenie kapustyDodaj masło, wrzuć marchewkę i smaż razem 2-3 minuty. Dorzuć kapustę i listek, podlej wodą lub bulionem, przykryj i duś na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż kapusta zmięknie, ale się nie rozpadnie. Kapustę dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem lub cytryną. Pod koniec duszenia odkryj garnek i odparuj nadmiar płynu.

Do czego podać duszoną kapustę?

Duszona kapusta to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie będzie pasować do wszelkiego rodzaju kotletów, a także mięs pieczonych i duszonych. Najlepiej harmonizuje z wieprzowiną, np. schabem, szynką, karkówką, żeberkami. Doskonale jednak sprawdzi się, jako samodzielne danie. Wtedy wystarczy podać ją z kromką chleba.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...