Ta surówka z ogórków zachwyca smakiem. Sekret to dwa wyraziste dodatki

Dodano:
Surówka z ogórków Źródło: Shutterstock / Shebeko
Ta surówka ma swój charakter: choć jej bazą są delikatne, świeże ogórki, to dodatki sprawiają, że jest wyrazista i przyjemnie pikantna. Przepis jest prosty.

Jeśli ktoś mówi o surówce z ogórków, zwykle myślimy o klasycznej mizerii. My dziś proponujemy coś zupełnie innego: to pikantna, wyrazista w smaku surówka, która doskonale pasuje do mięs, także tych z grilla. To ogórki w towarzystwie czerwonej cebuli i dressing z dodatkiem świeżej papryczki chili.

Jak zrobić surówkę z ogórków?

Pikantna surówka do obiadu z ogórków to proste składniki i dosłownie kilka minut pracy. Polecamy wykorzystać do jej zrobienia świeże, chrupiące ogórki gruntowe. Teraz jest na nie sezon i warto to wykorzystać. Takie ogórki koniecznie krój razem ze skórką (można jedynie obciąć ciemnozielone końcówki, jeśli mają gorzkawy posmak).

Sekret tego przepisu to łatwy do zrobienia dressing: chodzi o to, aby posiekać drobno ostrą papryczkę i wymieszać z oliwą i resztą składników. Rada: jeśli lubisz pikantne smaki, możesz ten sam dressing wykorzystać do surówek z innych warzyw, np. białej kapusty, kapusty pekińskiej, marchewki czy rzodkiewki.

Gotową surówkę można dodatkowo udekorować drobno posiekaną pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem.

Przepis: Surówka z ogórków

Pyszna, pikantna surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
161 w każdej porcji

Składniki

  • 8 ogórków gruntowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ostra papryczka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki pokrój, cebulę posiekaj i wrzuć do jednej miski. Papryczkę pokrój drobno i wymieszaj z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.
  2. Robienie surówkiOgórki i cebulę dopraw solą. Dodaj dressing z papryką i wymieszaj wszystko dokładnie.

Do czego podać pikantną surówkę z ogórków?

Surówka z ogórków w takim wydaniu, jest doskonałym dodatkiem do wielu obiadów. Szczególnie polecamy ją do mięs: np. pieczonej karkówki, steka wołowego, ale też dań z drobiu. Surówka idealnie sprawdzi się do dań z grilla, dlatego zapisz przepis, jeśli lubisz spotkania plenerowe z grillowaniem. Surówka rewelacyjnie podkręci smak grillowanej karkówki, ale też kiełbasy czy kaszanki.

Surówka z ogórków z cebulą i papryczką chili dobrze uzupełni także smak dań wegetariańskich. Podaj ją do kaszy gryczanej z sosem grzybowym albo wegańskim gulaszem, albo do ziemniaków z boczniakami lub cukinią w panierce.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...