Ten aromatyczny sos do makaronu robi się sam. Sycący obiad gotowy w pół godziny
To danie efektowne, smaczne i sycące. Aż trudno uwierzyć, że wymaga tak mało pracy: wystarczy włożyć składniki na sos do piekarnika, a potem już tylko wymieszać z makaronem. Sos z fetą, pomidorami i czosnkiem jest niezwykle aromatyczny, a pieczona feta sprawia, że całe danie nabiera przyjemnej kremowości.
Jak zrobić sos z pieczoną fetą do makaronu?
Cały sekret feta pasta polega na tym, że popularny ser pod wpływem obróbki termicznej zyskuje niezwykle kremową konsystencję. W połączeniu z pieczonymi pomidorami, czosnkiem i ziołami tworzy mieszankę idealną. Do dania można wykorzystać dowolne pomidory, także pomidorki koktajlowe. Szczególnie polecamy tu aromatyczne i mięsiste odmiany, chociażby popularne bawole serca.
Do przygotowania dania można wykorzystać dowolny makaron (o dowolnym kształcie). Doskonale sprawdzą się tu rurki czy świderki. Do sosu z fety pasują też makarony pełnoziarniste czy bezglutenowe.
Przepis: Sos z fety i pomidorów
Pyszny dodatek do makaronu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 243 w każdej porcji
Składniki
- 200 g sera feta
- 4 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 gałązki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówW naczyniu żaroodpornym ułóż fetę, pokrojone pomidory, ząbki czosnku (mogą być w łupinkach). Polej wszystko oliwą, posyp parmezanem, dorzuć listki bazylii.
- Pieczenie fety z pomidoramiWłóż wszystko do piekarnika na ok. 25 minut (temperatura 190-200 stopni). Po wyjęciu rozgnieć wszystko widelcem i wymieszaj (jeśli czosnek był w łupinkach, wyciśnij wnętrze do sosu, a łupinki wyrzuć).
Jak zrobić całe danie? Kiedy sos z powyższego przepisu jest gotowy, wystarczy do naczynia dołożyć ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Dania zwykle nie trzeba już dosalać, ze względu na słoną fetę, ale to oczywiście rzecz gustu i jeśli uznasz, że to konieczne, dopraw sos po swojemu. Gotowe danie można dodatkowo posypać tartym parmezanem czy udekorować świeżymi listkami bazylii.
Inne pomysły na pieczoną fetę
Feta pasta to najpopularniejszy, a nie jedyny sposób na wykorzystanie pieczonej fety z pomidorami. Kremowy ser i aromatyczne pomidory mogą być świetnym dodatkiem do pieczywa. To przekąska, którą można zajadać prosto z naczynia, nabierając chrupiącymi kromkami chleba czy bagietki porcje kremowej mieszanki.
Inspiracja: do pieczenia fety z pomidorami można dodać też inne składniki. Mogą to być inne warzywa, np. cukinia czy dynia albo inne zioła, np. rozmaryn czy tymianek.