Te owoce do owsianki zmieniają wszystko. Zrobisz je w 15 minut, a zachwytom nie będzie końca

Dodano:
Owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami Źródło: Shutterstock / olepeshkina
Zdrowa owsianka z owocami to pomysł na śniadanie, przekąskę, podwieczorek, a nawet deser. Dodatek karmelizowanej brzoskwini sprawia, że proste danie smakuje jak marzenie.

Odpowiednio przygotowana owsianka jest pyszna, pożywna i pełna cennych składników odżywczych. W niczym nie przypomina gęstej, rozgotowanej papki, która stanowi traumę z dzieciństwa wielu osób.

Jakie płatki owsiane są najzdrowsze?

Najlepsze dla zdrowia są pełnoziarniste płatki owsiane, czyli płatki owsiane zwykłe i górskie. Szybkie w przygotowaniu, przetworzone płatki owsiane błyskawiczne to produkt, który nie zawiera wielu cennych składników odżywczych. Dobrym wyborem nie są również płatki owsiane instant z różnymi, z pozoru zdrowymi dodatkami, wśród których często znajdują się cukry, słodziki i chemiczne dodatki.

Jak zrobić zdrową owsiankę z karmelizowanymi brzoskwiniami?

Owsianka bez gotowania zachwyca smakiem i konsystencją oraz może być podawana ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Bazę przepysznej i zdrowej potrawy przygotujesz w 5 minut z różnymi dodatkami np. mlekiem, jogurtem, napojem roślinnym lub wodą. Nocna owsianka uważana jest za najzdrowszą, bo płatki nie tracą cennych witamin i minerałów w czasie gotowania. Jeżeli nie możesz jeść lub nie lubisz nocnej owsianki, to przygotuj płatki zgodnie z ulubionym przepisem.

Karmelizowane brzoskwinie to obłędny, sezonowy dodatek do owsianki i nie tylko. Możesz podawać je również z ryżem, różnymi plackami (naleśniki, racuchy, placuszki serowe, amerykańskie pankejki) oraz wykorzystać podczas przygotowywania ciast i innych deserów np. w pucharkach. Podczas karmelizacji brzoskwinie miękną i zyskują wyjątkowy smak. Wskazówka: do karmelizacji owoców używam miodu, ale równie dobrze sprawdzi się biały cukier. Razem z brzoskwiniami możesz skarmelizować inne owoce np. morele, nektarynki, jabłka, gruszki i śliwki.

Owsianka z owocami doskonale smakuje z dodatkiem bakalii (posiekane orzechy, rodzynki, suszona żurawina), nasion lnu, cynamonu, kardamonu, mielonych goździków oraz wanilii.

Przepis: Owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami

Obłędnie pyszna i zdrowa owsianka.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
471 w każdej porcji

Składniki

  • 8 łyżek płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu

Dodatkowo:

  • 1 średnia brzoskwinia
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owsiankiPłatki owsiane przełóż do miseczki lub słoika. Dodaj jogurt naturalny, mleko oraz miód (opcjonalnie) i wymieszaj. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
  2. Karmelizowanie brzoskwiniBrzoskwinię umyj, obierz ze skórki (opcjonalnie) i pokrój w ćwiartki. Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło i dodaj miód. Smaż na małym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się połączą. Dodaj brzoskwinię i karmelizuj, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmięknie.
  3. WykonaniePłatki owsiane wymieszaj. Dodaj ciepłe lub wystudzone owoce i orzechy.

Owsiankę z karmelizowanymi brzoskwiniami możesz zjeść od razu lub przełożyć do szczelnego pojemnika i zabrać do pracy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...