Ekspresowe lody robię z kawałków arbuza. Bez długiego czekania i bez maszynki

Dodano:
Kawałki arbuza Źródło: Shutterstock / VG Foto
Patent na lody arbuzowe jest genialny w swojej prostocie. Wystarczy dobry blender, bo tu nie ma żadnej innej filozofii: tylko miksujesz i jesz.

Ekspresowe lody arbuzowe robi się z mrożonego arbuza pokrojonego w kostkę. To patent wprost genialny w swojej prostocie: do zmrożonych owoców wystarczy dorzucić proste dodatki i zrobić albo orzeźwiający sorbet, albo kremowe lody ze śmietanką czy jogurtem.

Jak zrobić lody arbuzowe?

Najważniejszy składnik to mrożony arbuz. Jeśli masz zapas w zamrażarce, to pyszne lody zrobisz w kilka chwil. Jak zamrozić arbuza? Pokrój miąższ w niezbyt dużą kostkę (chodzi o to, aby potem kawałki łatwo się zmiksowały) i usuń pestki. Ja mrożę arbuza, układając go na tacy, a kiedy się zmrozi, przekładam kostkę arbuzową do pojemnika lub woreczka. Dzięki temu kawałki owoców nie sklejają się i mogę wziąć tyle, ile akurat potrzebuję.

Aby zrobić lody arbuzowe, wystarczy mrożone kawałki arbuza zmiksować z dowolnymi dodatkami. Takie lody podaje się od razu.

Z czego zrobić lody arbuzowe?

Jeśli masz zmrożone kostki arbuzowe, to masz wiele możliwości na to, aby zrobić pyszne lody. Do mrożonego arbuza możesz dodać:

  • sok z cytryny, cukier puder i miętę, aby zrobić orzeźwiający sorbet,
  • sok z cytryny, płynny miód i bazylię, aby zrobić sorbet z ziołowym twistem,
  • mleczko kokosowe, aby zrobić delikatne, kremowe lody wegańskie,
  • śmietankę kremówkę i cukier puder, aby uzyskać kremowy, śmietankowo-owocowy smak,
  • gęsty jogurt albo skyr, aby mieć kremowe, ale jednocześnie zdrowe lody.

To tylko kilka inspiracji, bo można tu tworzyć niezliczone, własne kompozycje smakowe. Można np. dorzucić mrożone kawałki banana, ale też jagody czy maliny, aby zrobić mocno owocowe lody sezonowe. Do arbuza doskonale pasują też słodkie syropy, np. malinowy, lawendowy, lipowy czy różany. Mrożone owoce można też zmiksować z lemoniadą lub zimną herbatą, aby cieszyć się pysznym, chłodzącym napojem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...