Zostało ci mięso z rosołu? Zrób obiad, który cała rodzina zjada do ostatniego kęsa
Moja rodzina przepada za piersią z kurczaka po meksykańsku, skąpaną w kremowym sosie. Chudy drób w tym wydaniu zyskuje niepowtarzalny smak.
Jak wykorzystać gotowaną pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka gotowana w wywarze na rosół lub inną zupę to idealna baza wielu smacznych potraw. Doskonale nadaje się do podawania w formie sycącej potrawki oraz jako dodatek do dań jednogarnkowych. Możesz również wykorzystać to mięso do przygotowania delikatnego pasztetu, farszu do pierogów, naleśników i uszek, podsmażyć i podać ze świeżymi warzywami w plackach tortilli oraz wykorzystać jako dodatek do serwowanych na ciepło kanapek.
Jeżeli nie masz ugotowanego kurczaka, to wystarczy zalać mięso wodą, dodać sól oraz ulubione przyprawy i zioła np. czosnek, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, oregano, tymianek. Po 20-30 minutach gotowania mięso jest gotowe do spożycia.
Jak zrobić pierś z kurczaka po meksykańsku?
Dania kuchni meksykańskiej wyróżniają się bogatym smakiem i aromatem, który zawdzięczają dodatkowi warzyw, ziół oraz przypraw. Najczęściej kojarzą się z pikantnym smakiem, który doskonale równoważą słodkie pomidory, słodka papryka, orzeźwiająca cytryna oraz aromatyczna natka kolendry. Możesz dopasować stopień ostrości potrawy z poniższego przepisu do indywidualnych preferencji, zmniejszając ilość pikantnych przypraw.
Sos do piersi z kurczaka przygotowuję na bazie mięsistych pomidorów malinowych (opcjonalnie wysokiej jakości passaty), świeżej papryki słodkiej (czerwonej oraz zielonej), papryczki chili, cebuli, czosnku i bulionu warzywnego. Warzywa podsmażam na oliwie z oliwek, a następnie dodaję bulion, duszę do miękkości i blenduję, żeby powstał aksamitny sos. Możesz pominąć blendowanie i podać mięso w sosie z kawałkami warzyw. Razem z kurczakiem możesz też dodać do sosu czerwoną lub czarną fasolkę oraz kukurydzę z puszki.
Przepis: Pierś z kurczaka po meksykańsku
To danie ma wyrazisty, lekko pikantny, świeży i głęboko warzywny smak.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 478 w każdej porcji
Składniki
- 800 g ugotowanej piersi z kurczaka
Na sos:
- 450 ml bulionu warzywnego
- 5 dużych pomidorów malinowych
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 średnia papryka zielona
- 1 średnia papryczka chili
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do dań kuchni meksykańskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka kolendry
- cytryna
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne (opcjonalnie) i pokrój w kostkę. Papryki słodkie pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj (opcjonalnie usuń pestki, żeby potrawa wyszła mniej pikantna). Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
- SmażenieNa rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj słodką oraz ostrą paprykę i smaż, aż uwolni aromat. Na koniec dodaj pomidory. Smaż na średnim ogniu, aż lekko zmiękną i puszczą sok, a następnie zwiększ grzanie i odparuj nadmiar płynu.
- Dodanie bulionu i przyprawZalej odparowane warzywa bulionem oraz dodaj przyprawę do dań kuchni meksykańskiej. Gotuj 10 minut.
- BlendowanieZblenduj sos lub przetrzyj przez drobne sitko.
- Dodanie mięsaPierś z kurczaka rozdrobnij i dodaj do sosu. Podgrzewaj przez 10 minut.
Pierś z kurczaka po meksykańsku podaję na ciepło. Danie dekoruję natką kolendry (opcjonalnie natką pietruszki) oraz skrapiam sokiem z cytryny. Potrawa wyśmienicie smakuje z ziemniakami, pieczywem (polecam przepis na chrupiące bułki na maślance) oraz ryżem.