Zapiekane naleśniki z serkiem wiejskim, które znikają zanim trafią na talerz. Robię je co tydzień
Naleśniki nadziewane pożywnym serkiem to u mnie smaczny obiad lub przekąska, dzięki której unikam sięgania po słodkie i słone przegryzki. Połączenie delikatnych, tradycyjnych naleśników z kremowym, waniliowym nadzieniem z serka wiejskiego to gwarancja smaku, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.
Dlaczego warto przygotować zapiekane naleśniki z serkiem wiejskim?
Dzięki tej prostej potrawie wzbogacisz swoją dietę o cenną porcję białka i wapnia. Placki naleśnikowe możesz przygotować zgodnie z poniższym przepisem lub korzystając z własnej receptury, np. na bazie mąki pszennej bądź pełnoziarnistej. Naleśniki z piekarnika to również idealny pomysł na wykorzystanie placków, które zostały z wczorajszego obiadu. Dzięki temu czas przygotowania posiłku skrócisz do kilkunastu minut.
Delikatny w smaku serek wiejski świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, więc można przygotować z niego zarówno słodki, jak i wytrawny farsz. Mój przepis uwzględnia dodanie do serka miodu, wanilii i skórki otartej z cytryny, ale możesz też dodać np. lekko rozgniecione, miękkie owoce lub mus owocowy, smażone jabłka, skórkę z omarańczy czy rodzynki. Bądź wymieszać serek wiejski z ziołami, czosnkiem lub pomidorem i papryką.
Jak zrobić zapiekane naleśniki z serkiem wiejskim?
Ciasto naleśnikowe robię z mleka, wody gazowanej, jajek, odsączonej z serka wiejskiego śmietanki i mąki pszennej, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta dodaję klarowane masło i smażę placki na suchej patelni. Serek wiejski (cottage cheese) lekko rozdrabniam widelcem i mieszam z prostymi dodatkami.
Przepis: Zapiekane naleśniki z serkiem wiejskim
Pyszna, lekka przekąska na słodko.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 173 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 łyżka roztopionego masła klarowanego
- śmietanka z serka wiejskiego
- sól
Na farsz:
- 300 g serka wiejskiego
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 żółtko
- 2/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoDo wysokiego naczynia wlej mleko, wodę gazowaną i śmietankę z serka wiejskiego oraz wbij jajko (możesz też dodać białko oddzielone od dodawanego do serka żółtka). Mieszaj rózgą kuchenną lub mikserem, aż powstanie jednolita, lekko spieniona masa. Dodaj szczyptę soli, klarowane masło oraz mąkę pszenną i mieszaj/miksuj do połączenia się składników. Odstaw gotowe ciasto na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
- Przygotowanie nadzieniaW tym czasie serek wiejski wyłóż na sitko i odsącz ze śmietanki, a następnie przełóż do miski i rozgnieć widelcem lub zblenduj. Dodaj żółtko, miód, ekstrakt waniliowy oraz skórkę otartą z cytryny i wymieszaj.
- Smażenie naleśnikówSmaż placki na średnim ogniu do momentu, aż spód się przyrumieni, a następnie przewróć na drugą stronę.
- NadziewaniePosmaruj naleśniki cienką warstwą farszu i zwiń w rulon.
- PieczenieUłóż naleśniki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekaj 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Zapiekane naleśniki z serkiem wiejskim podaję na ciepło i na zimno, np. oprószone cukrem pudrem lub polane musem ze świeżych sezonowych owoców i kleksem śmietany.