Masz 15 minut? Zrób obłędne tosty, których smak przenosi w dzieciństwo

Dodano:
Tosty z szynką i serem Źródło: Shutterstock / Ws Studio1985
Złocista skórka, miękkie wnętrze i ciągnący się ser. Takie tosty robię od lat, a każdy kęs cieszy tak samo. Minimum pracy, maksimum smaku.

Takie śniadania robił mój dziadek, kiedy zostawałem u niego na wakacje. Kiedy tylko czułem zapach masła i lekko podsmażonej szynki, wiedziałem, że zaraz usiądziemy razem przy kuchennym stole. Choć przygotowanie jest banalnie proste, smak ma w sobie coś nostalgicznego. Dziś to szybkie danie wraca do mnie za każdym razem, gdy chcę połączyć coś wygodnego z prawdziwą domową przyjemnością.

Jak zrobić tosty z serem i szynką?

Tosty świetnie sprawdzają się jako sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Nie musi to być chleb tostowy, wystarczy, że kromki będą podobnej wielkości. Jeśli masz ochotę, posmaruj je masłem również od środka, dzięki temu staną się bardziej wilgotne i przejdą bogatszym maślanym aromatem.

To danie to świetna okazja do eksperymentowania ze składnikami. Możesz sięgnąć po dowolną szynkę i niemal każdy ser, najważniejsze by dobrze topił się pod wpływem ciepła. Osobiście często wybieram salami, ale w takim przypadku rezygnuję z masła w środku, bo samo salami nadaje potrawie odpowiednią tłustość. Oprócz klasycznego żółtego sera warto też spróbować odmian pleśniowych. To propozycja dla tych, którzy lubią intensywne i wyraziste aromaty.

Porada: aby ser dokładnie się rozpuścił, przykryj patelnię podczas smażenia. Już po dwóch minutach powinien być idealnie ciągnący i kremowy.

Przepis: Chrupiące tosty z szynką i serem

Proste danie na szybkie śniadanie. Musisz wypróbować tego przepisu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
815 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 4 dużych plasterków szynki
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 25 g miękkiego masła

Sposób przygotowania

  1. Składanie tostówNa jednej kromce ułóż plaster sera, następnie szynkę i drugi plaster sera. Przykryj drugą kromką chleba. Z wierzchu każdej kanapki posmaruj masłem z jednej strony.
  2. SmażenieRozgrzej patelnię na średnim ogniu. Połóż tosty stroną z masłem do dołu, lekko dociśnij. Gdy spód się zrumieni, posmaruj górną stronę masłem, odwróć i smaż dalej aż do zarumienienia i roztopienia sera.

Co dodać do tostów z serem i szynką?

Aby dodać tostom wyrazistości i świeżości, możesz sięgnąć po kilka prostych, ale efektownych dodatków:

  • Plasterki pomidora – najlepiej dojrzałego, soczystego, lekko posolonego przed włożeniem do środka.
  • Cebula –wystarczy jeden plasterek. Możesz ją wcześniej podsmażyć, żeby była bardziej kremowa i delikatniejsza w smaku.
  • Papryka – pokrojona w cienkie paski, dodaje chrupkości i koloru; świetnie sprawdza się zarówno surowa, jak i lekko podpieczona.
  • Ketchup lub sos pomidorowy – na cienką warstwę wewnętrzną chleba, by dodać soczystości i lekkiej kwaskowatości.
  • Przyprawy – oregano, bazylia, zioła prowansalskie, a nawet odrobina chili. Nadadzą tostom charakteru i podbiją smak sera i szynki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...