Ten przepis na pałki kurczaka pokochasz od pierwszego kęsa! Kremowy sos robi całą robotę

Dodano:
Pieczone pałki kurczaka w śmietanowym sosie Źródło: Shutterstock / nndrln
Szukasz pomysłu na obiad, który zachwyca smakiem i jest prosty w przygotowaniu? Pieczone pałki kurczaka to zawsze dobry wybór! Skąpane w aromatycznym sosie, smakują jak marzenie.

Pieczone pałki kurczaka w śmietanowym sosie to danie idealne na rodzinny obiad oraz obiadokolację. Możesz przygotować tę potrawę nie tylko na co dzień, ale także od święta, bo na pewno przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym smakoszom.

Jak zrobić pieczone pałki kurczaka w śmietanowym sosie?

Pałki kurczaka to proste i szybkie w przygotowaniu mięso, które doskonale smakuje z różnymi dodatkami. Jeżeli liczysz kalorie, to możesz usunąć skórę.

Mięso przed pieczeniem marynuję w oliwie z oliwek, ziołach i przyprawach (możesz też obtoczyć mięso w gotowej mieszance przypraw do dań z drobiu) i obsmażam na mocno rozgrzanej, suchej patelni, na złoty kolor. Możesz pominąć ten krok i ułożyć w naczyniu do zapiekania surowe mięso, a następnie oprószyć je przyprawami oraz zapiec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, żeby lekko się przyrumieniło, a następnie zmniejszyć grzanie do 180 stopni, dodać sos i piec do miękkości.

Porada: czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika oraz wielkości kawałków kurczaka. Zanim zakończysz obróbkę termiczną, sprawdź, czy mięso jest dobrze wypieczone w środku.

Przepis: Pieczone pałki kurczaka w śmietanowym sosie

Pyszne mięso rozpływa się w ustach. Smakuje świetnie z każdym dodatkiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
701 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek kurczaka

Na marynatę do mięsa:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebulki szalotki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPałki kurczaka umyj, osusz i przełóż do miski. Oprósz mięso solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano oraz papryką, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  2. ObsmażanieRozgrzej patelnię i obsmaż pałki kurczaka z każdej strony. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Przygotowanie sosuWlej bulion drobiowy oraz śmietankę do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę szalotkę, sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku i wymieszaj.
  4. PieczenieZalej pałki kurczaka sosem i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Jak i z czym podawać pałki kurczaka w śmietanowym sosie?

Pałki z kurczaka w śmietanowym sosie to danie, które można podawać od razu po przygotowaniu, a także odgrzewane, więc doskonale sprawdzi się jako obiad na dwa dni. Przed podaniem posypuję potrawę koperkiem. Z delikatnym smakiem kurczaka oraz kremowym sosem doskonale komponują się różne dodatki np.:

  • ziemniaki z wody, purée ziemniaczane, pieczone ziemniaki,
  • kasza gryczana, kasza pęczak, kasza bulgur,
  • biały, brązowy i kolorowy ryż,
  • świeże pieczywo pszenne i pełnoziarniste oraz grzanki z bagietki,
  • kluski śląskie i kopytka,
  • panierowane w bułce tartej kotlety ziemniaczane,
  • frytki z różnych warzyw np. ziemniaków, batatów, cukinii.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...