Tak podane ziemniaki z patelni robią u mnie za cały obiad. Spróbuj, a pokochasz ich smak

Dodano:
Ziemniaki z patelni Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Szukasz pomysłom na szybki, tani i pyszny obiad? Ziemniaki z patelni to strzał w dziesiątkę! Niewiele przy nich pracy, a naje się cała rodzina. Zapraszam po przepis.

Gdy nie mam wiele czasu na przygotowanie pożywnego obiadu lub obiadokolacji, to sięgam po dwa proste składniki – ziemniaki i boczek. Po 30 minutach podaję pożywną potrawę, która w ekspresowym tempie znika z talerzy!

Jakie ziemniaki i boczek są najlepsze do smażenia?

Odpowiednią konsystencję podczas gotowania i smażenia zachowują ziemniaki o wysokiej zawartości wody i niskiej zawartości skrobi (typ kulinarny A i B). Ziemniaki mączyste, o wysokiej zawartości skrobi (typ kulinarny C), szybko się rozgotowują i rozpadają na małe kawałki. Na patelni możesz przygotować zarówno młode, jak i zeszłoroczne ziemniaki.

Jako dodatek do ziemniaków doskonale sprawdzi się boczek surowy wędzony, parzony oraz pieczony i gotowany. Idealnym wyborem będzie również bekon. Boczek nie powinien być bardzo tłusty – im więcej mięsa, tym lepiej.

Jak zrobić ziemniaki z patelni?

Do potrawy wybieram niewielkie ziemniaki, które gotuję niemal do miękkości, odcedzam i kroję w grube plastry. W międzyczasie kroję i podsmażam boczek, a następnie zdejmuję go z patelni łyżką cedzakową i kładę na wytopionym tłuszczu ziemniaki. Gdy warzywa obsmażą się z obu stron i dojdą, dorzucam podsmażony boczek i doprawiam danie.

Przepis: Ziemniaki z boczkiem z patelni

To proste danie zachwyca smakiem i aromatem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
449 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g boczku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie i krojenie ziemniakówZiemniaki ugotuj niemal do miękkości w osolonym wrzątku, odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku, żeby lekko przestygły, a następnie pokrój w grube plastry.
  2. Smażenie boczkuPokrój boczek w niewielką kostkę lub paseczki i smaż na suchej patelni, aż się przyrumieni. Podsmażony boczek przełóż łyżką cedzakową na talerz (możesz odsączyć go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku). Wskazówka: jeżeli boczek jest bardzo chudy, to dodaj na patelnię nieco oleju do smażenia lub klarowanego masła.
  3. Smażenie ziemniakówNa tłuszczu po smażeniu boczku ułóż ziemniaki i obsmaż je z obu stron. Gdy ziemniaki się przyrumienią, dodaj boczek i smaż razem przez 3-4 minuty.

Jak podawać ziemniaki z patelni?

Ziemniaki z patelni podaję od razu po przygotowaniu. Smak potrawy możesz podbić, posypując gorące danie posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem, cebulką dymką, majerankiem, oregano lub tymiankiem. Ziemniaki z patelni świetnie smakują również podawane z pokrojonym w grube plasterki białym serem, posypane startym na tarce żółtym serem lub podsmażoną cebulką oraz serwowane z dodatkiem sosu czosnkowego.

Dodatki do ziemniaków z patelni

Do potrawy możesz dodać różne składniki, dzięki którym stanie się jeszcze bardziej pożywna np.:

  • podsmażoną kiełbasę lub szynkę (zamiast boczku lub jako dodatek do dania),
  • pokrojonego w krążki pora,
  • resztki pieczeni z wczorajszego obiadu,
  • gotowanego kurczaka, wołowinę lub żeberka z rosołu/wywaru na zupę,
  • okrojoną w dużą kostkę paprykę lub posiekaną papryczkę chili,
  • zblanszowane różyczki brokułu lub kalafiora.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...