Zupa na rosole z klopsikami robi za cały obiad. Gotowa w 30 minut i smakuje jak marzenie. Spróbuj

Dodano:
Rosół z klopsikami Źródło: Shutterstock / ibolyaambrus
Szukasz pomysłu na jednogarnkowy obiad, który nasyci rodzinę, będzie prosty i szybki w przygotowaniu? Zapraszam po przepis na sycącą zupę na bazie rosołu lub bulionu warzywnego.

Tradycyjny rosół jest pyszny, ale często nie wiadomo, co zrobić z warzywami oraz mięsem z wywaru. Przerabiam gotowanego kurczaka na puszyste, aromatyczne pulpeciki oraz wykorzystuję ugotowane warzywa do przygotowania pożywnej, lekkostrawnej zupy.

Jak zrobić rosół z klopsikami?

Aromatyczny rosół, delikatne drobiowe klopsiki oraz porcja warzyw to pełnowartościowe, zdrowe połączenie, które z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Gotowanie zupy zajmuje nie więcej niż 30 minut, a jej smak zachwyca.

Do rosołu z klopsikami dorzucam marchew, pora i korzeń pietruszki oraz ugotowane osobno ziemniaki. Do zupy najlepsze są ziemniaki o niskiej zawartości skrobi (typ kulinarny A i B), które nie rozpadają się w czasie gotowania i późniejszego podgrzewania gotowej potrawy.

Samo przygotowanie rosołu z klopsikami to bułka z masłem! Wystarczy oddzielić mięso kurczaka od kości, przepuścić przez maszynkę razem z namoczoną kajzerką, cebulą i czosnkiem, dodać jajko oraz przyprawy i uformować niewielkie kulki. Mięso jest już ugotowane, więc wystarczy dodać klopsiki do garnka z gorącą zupą i gotować przez kilka minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Przepis: Rosół z klopsikami

To pyszne i pożywne danie może robić za cały obiad.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
509 w każdej porcji

Składniki

  • 1000 ml rosołu
  • 3 marchewki z rosołu
  • 2 korzenie pietruszki z rosołu
  • 1 por z rosołu
  • 1 mały liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

Na pulpety:

  • 800 g kurczaka z rosołu
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 duże ziemniaki
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywMarchew, pietruszkę i pora pokrój w kostkę (jeżeli nie masz warzyw z rosołu, to ugotuj świeże warzywa). Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku, żeby odciekły i odparowały.
  2. Przygotowanie klopsikówOddzielone od kości mięso zmiel razem z namoczoną w wodzie lub mleku oraz odciśniętą kajzerką, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajko oraz oregano i wyrób masę mięsną. Gotową masę na klopsiki dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, uformuj małe kulki i wstaw je na kilka minut do lodówki.
  3. Gotowanie zupyPodgrzej rosół i dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ugotowane warzywa oraz klopsiki. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Gotową zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Opcjonalne dodatki do rosołu z klopsikami

Smak drobiowych klopsików możesz wzbogacić, dodając różne zioła i przyprawy np. słodką, ostrą i wędzoną paprykę, tymianek, rozmaryn, bazylię, płatki chili, starty na tarce korzeń imbiru, lubczyk oraz gotową mieszankę przypraw do mięsa drobiowego.

Do rosołu możesz dorzucić więcej warzyw. Idealnie nadają się np.: kolorowe papryki, papryczka chili, cukinia, cebulka szalotka, cebulka dymka, fasolka szparagowa, różyczki brokułu lub kalafiora oraz brukselka. Miękkie warzywa nie wymagają osobnego gotowania. Pokrojone w niewielkie kawałki będą gotowe po 10 minutach gotowania w rosole.

Ziemniaki możesz zastąpić makaronem, ryżem lub ulubioną kaszą, a także delikatnymi kluskami kładzionymi lub lanymi.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...