Dodaj te dwa zielone składniki do ciasta na kluski. Efekt? Rodzina prosi o dokładkę

Dodano:
Kluski ze szpinakiem i szczypiorkiem Źródło: Shutterstock / Krzysztof Slusarczyk
Lekkie, puszyste i zielone… te kluski w mig znikają z talerzy i nawet dzieci proszą o dokładkę. Zapraszam po przepis na przepyszne kluski ze szczypiorkiem i szpinakiem.

Tradycyjne dania z ziemniaków często goszczą na naszym stole. Puszyste kluski ze szczypiorkiem i szpinakiem to doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu. Potrawa może stanowić samodzielne, lekkie danie obiadowe lub dodatek np. do mięsnych i warzywnych potrawek.

Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski?

Na kluski idealnie nadają się ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi, czyli ziemniaki mączyste (typ kulinarny C). Takie ziemniaki po ugotowaniu są sypkie i suche, dzięki czemu nie trzeba dodawać do ciasta dużo mąki. Opcjonalnie możesz również użyć ziemniaków ogólnoużytkowych (typ kulinarny B), jednak pamiętaj, żeby dobrze je odparować. Jeżeli ciasto będzie rzadkie, to trzeba do niego dodać więcej mąki ziemniaczanej.

Kluski możesz przygotować z wczorajszych bądź świeżo ugotowanych ziemniaków. Ważne, żeby zimne ziemniaki starannie rozdrobnić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.

Jak zrobić kluski ze szczypiorkiem i szpinakiem?

Te zielone kluski nie wymagają wiele pracy. Wystarczy dodać do ciasta posiekany szczypiorek oraz szpinak – używam świeżych liści, które rozdrabniam blenderem i odsączam z soku. Możesz również szpinak bardzo drobno posiekać. Jeżeli chcesz, żeby kluski miały bardziej wyrazisty smak, to polecam podsmażyć szpinak na maśle z dodatkiem czosnku, a następnie zblendować i odsączyć. Wskazówka: ciasto będzie miało intensywny, zielony kolor, jeżeli zmielisz ugotowane ziemniaki razem z liśćmi szpinaku.

Z ciasta formuję wałeczki i odcinam niewielkie kluski, które od razu wrzucam na osolony wrzątek i gotuję przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię (czas gotowania różni się w zależności od wielkości klusek). Polecam wcześniej wrzucić na gotującą się wodę 1-2 kluski i sprawdzić, czy ciasto nie będzie się rozpadało.

Przepis: Kluski ze szczypiorkiem i szpinakiem

Mała zmiana w przepisie na tradycyjne kopytka, a efekt zachwyca.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
392 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g ugotowanych ziemniaków mączystych
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 40 g liści szpinaku baby
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól

Dodatkowo:

  • 4 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Szczypiorek drobno posiekaj. Szpinak zblenduj i odciśnij z soku.
  2. Robienie ciasta na kluskiDodaj do ziemniaków zblendowany szpinak, szczypiorek, jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz około 2/3 łyżeczki soli. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie przełóż na stolnicę i wyrób jednolite ciasto.
  3. Formowanie klusekPodziel ciasto na 4 porcje i z każdej uformuj wałek, a następnie odkrawaj niewielkie kluski.
  4. GotowanieGotuj kluski partiami w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty. Gotowe kluski wyjmij łyżką cedzakową, odsącz na sitku, przełóż do miski, polej roztopionym masłem i delikatnie wymieszaj, potrząsając naczyniem.

Kluski ze szczypiorkiem i szpinakiem podaję od razu po przygotowaniu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...