Tylko kroję na kawałki i nadziewam na patyczki. To najszybszy obiad z piekarnika lub grilla

Dodano:
Szaszłyki z kurczaka i warzyw Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Filet z kurczaka często gości na moim stole. Ostatnio odkryłam, że najszybciej przerabia się go na szaszłyki. Można je upiec w piekarniku lub na grillu. Danie to nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje.

Szaszłyki kojarzą się z latem i grillem. Jednak bez problemu można je upiec w piekarniku. Gdy sięgasz po filet z kurczaka, nie zajmie to dużo czasu, bo dosłownie 25 minut. W czasie, gdy szaszłyki się pieką szykuję dodatki, np. ryż, surówkę i sos. Cała rodzina zajada się tym lekkim daniem.

Co dodać do szaszłyków z kurczaka?

Szaszłyki z piersi kurczaka są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają długiego pieczenia. Podobnie szybko pieką się warzywa, które warto poprzeplatać z kawałkami mięsa. Doskonale będą tu pasować: cebula, papryka, cukinia, bakłażan. Można dorzucić też pieczarki, a nawet duże oliwki.

Jak zrobić kolorowe szaszłyki z kurczaka?

Kolor to istotna kwestia jeśli chodzi o potrawę. Sprawia bowiem, że danie wygląda apetycznie i chce się po nie sięgnąć. W szaszłykach to akurat bardzo łatwe do osiągnięcia. Wystarczy tylko poprzekładać kawałki mięsa, kawałkami kolorowych warzyw. Warzywa przed nadzianiem na patyczki skrapiam oliwą i ziołami i mieszam. Kawałki mięsa doprawiam zaś zwykle czosnkiem, papryką, musztardą i mieszam z odrobiną oleju.

Przepis: Szaszłyki z piekarnika

Szybkie szaszłyki z fileta kurczaka i kolorowych warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • zioła prowansalskie
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilety z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj z przeciśniętymi ząbkami czosnku, musztardą i 2 łyżkami oleju. Warzywa oczyść, paprykę pokrój w dużą kostkę, a cebulę w szerokie piórka. Warzywa oprósz ziołami, wymieszaj z pozostałym olejem.
  2. Formowanie i pieczenieNa drewniane szpadki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki kurczaka i warzyw. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Szaszłyki możesz też upiec na grillu – piecz je ok. 15 minut, co jakiś czas obracając.

Jaki sos podać do szaszłyków z kurczaka?

Do szaszłyków warto podać lekki sos, który zwiększy soczystość potrawy i doda jej smaku. Polecam sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku i posiekanych ziół. Możecie też dodać do niego łyżkę majonezu dla wzmocnienia smaku i zwiększenia aksamitności. Dobrze też sprawdzi sięsos tzatziki, czyli jogurtowy z dodatkiem startego ogórka i posiekanej mięty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...